|
| Wazne (LINUX MANDRAKE 9.1)Serio wazne....!!! |
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 13:36 |
|
|
|
Więc zaczne od tego , ze ostatnio produkuje niesamowita ilosc problemow a skoro juz pisze to mam pytanko dosyc wazne.... Jak wejde do linux jako "root" to mam katolog "mnt" i te rozne ale jak wejde jako "dawid" to tego nie mam mozecie mi to wyjasnic???? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <priv> Wazne (LINUX MANDRAKE 9.1)Serio wazne....!! |
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 13:52 |
|
|
|
cały czas to jest tylko ... ukryte włącz widok w którymś z okien KDE i potem "pokaż ukryte pliki" ... zobaczysz jako Dawid tylko nie będziesz mógł tam nic edytować ... bo root to BOG Linuxa to najwyższy z najwyższych taki głowiny admin priorytet wyższy od niego ma tylko system ... możesz zmienić prawa do np. /etc/fstab logując sie jako root i wydając komendę:
chmod uo+rwx /etc/fstab
to oznacza ze zmieniasz prawa do pliku fstab i będziesz miał dostęp do niego Ty i "cała reszta" |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 13:54 |
|
|
|
więc skoro już piszesz to możesz pisać w jednym wątku. Robi się burdel na forum przez Twoje oczywiste pytania. Nie usunę tego wątku, ale temat zamknę. (jak się wyjaśni pewna sprawa jeszcze)
Dlaczego nie masz takich katalogów??
Rozwiązanie: cd /
EOT |
|
Ostatnio zmieniony przez Bzdury dnia Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <e X t 7 3> Wazne (LINUX MANDRAKE 9.1)Serio wazne. |
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 13:59 |
|
|
|
albo ja źle zrozumiałem, albo Ty, ale wydaje mi się, że
Cytat: |
Jak wejde do linux jako "root" to mam katolog "mnt" i te rozne ale jak wejde jako "dawid" to tego nie mam mozecie mi to wyjasnic???? |
odczytać można tak że jak zaloguje się jako root to widzi: boot etc usr var itd. a jak wejdzie jako Dawid to tego nie widzi. I fstab nie ma tutaj nic do gadania.
Poza tym w której części system jest wyżej niż root?? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Wazne (LINUX MANDRAKE 9.1)Serio wazne....!!! |
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:09 |
|
|
|
Eh...."Bzdury" sorry, ale zapewne Ty też miałeś problemy z linuxem jak go zainstalowałeś...Przecież nie ma wyjątków!!!Tym bardziej w moim wieku... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:11 |
|
|
|
oczywiście, że miałem. Chodzi mi o to, że nie ma sensu tworzyć nowego tematu, jeżeli można go dokleić do innego i o nic więcej. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Bzdury> Wazne (LINUX MANDRAKE 9.1)Serio wazne. |
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:13 |
|
|
|
ale nie chodzi mi o to ze fastab ma cos do tego ... to był przykład ! zmiany uprawnień ... a co do roota to system ... może odmówić wykonania polecenia nawet root`owi np. spróbuj usunąć z /mnt używane właśnie w trybie supermount urządzenie ? ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:17 |
|
|
|
rm -f
fakt że będzie po tej operacji trochę komplikacji ale jest to do zrobienia. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:26 |
|
|
|
hmmm na razie wole nie próbować w ten sposób |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:30 |
|
|
|
pamiętam jak ktoś kiedyś się mnie o coś pytał z linuksa, a nie była to osoba, z którą miałem dobre kontakty i rozwiązanie mu dałem takie:
Do boot.local dopisz na końcu
rm -f /
i zgadnij co się stało |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:37 |
|
|
|
gheee no nieładnie usunęło mu wszystkie pliki zabezpieczone przed kopiowaniem
albo lepiej rm -rf
ale czyżbyś mnie Bzdury nie lubił ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 14:46 |
|
|
|
Cytat: |
ale czyżbyś mnie Bzdury nie lubił ? |
skąd taki wniosek?
Taka anegdotka mi się tylko przypomniała w związku z rm i do nikogo nie była w zasadzie kierowana |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 15:02 |
|
|
|
no to mi ulżyło |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 15:23 |
|
|
|
Ok, Panowie.....Postaram się już nie zasmiecam Wam forum...I sorry |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 16:48 |
|
|
|
hmmm tu nie chodzi o "zaśmiecanie" przynajmniej w moim mniemaniu a jedynie o zadawanie pytań w sytuacji gdy wyczerpało się drogę analizy ... Ja pytam jak sobie sam nie poradzę ... a robię to juz w sytuacji gdy przeszukam wszystko i przeczytam ile mogę ... więc zgodnie z pradawną maksymą :
"Kto szuka nie błądzi"
pozdrawiam
ps. wracając do problem dysków ... przepisz do jakiegoś pliku np *.txt albo w wordzie (*.doc) to co masz w fstab i mi prześlij ... po prostu przepisz to na kartkę i potem do windy i wysili ... przerobię go tak aby napędy się automatem montowały |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 30 Listopada 2003, 19:45 |
|
|
|
Sorry ext73 napisal bym Ci to , ale przez to nigdy sie nie naucze a mi sie czesto formaty zdarzaja i co bede zas zawracal tu wszystkim glowe???Wole nie bo staram sie szanowac czas innych wiec wole albo niech mi ktos to powie albo nie wiem :(:(:(:(:(:( :):)
a tak przy okazji ext73 znalazlem w jakims panelu pokaz ukryte pliki czy jakos tak i nic nie dalo co Ty na to ?
Pewnie lezy gdzies indziej (ja szukalem ) wiec moze Ty znasz jego dokladne polozenie? Odpowiedz w miare zrozumiale...:D |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 01 Grudnia 2003, 01:19 |
|
|
|
z konsoli piszesz
cd /
i już jesteś w katalogu głównym
a jeszcze jak wpiszesz po tym zabiegu mc to zobaczysz bardzo znajome okna :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 01 Grudnia 2003, 01:21 |
|
|
|
wystarczy napisac w konsoli cd/ tylko i bede w glownym katalogu?? a jak zrobic zebym to normalnie widzial jak se wejde do katalogu odmowego?? |
|
|
|
|
|