Wysłano: Środa, 03 Grudnia 2003, 19:18 |
|
|
|
Ponieważ niedługo "Wigilija" i będzie u mnie w domu postowo- dlatego moja prośba do wszystkich.
Zawsze stram się coś nowego przygotować, może znacie jakąś potrawę - najlepiej nieskomplikowaną i bez dużej ilości przypraw, która by pasowała na taką kolację.
Żeby było jasne to podam co u mnie jest zawsze:
ryby: w galarecie, smażone, po grecku z jarzynami,
śledzie: w oleju, śmietanie, koreczki w occie, "pod pierzynką", smażone w cieście,
kotlety: z jaj, z ryb,
kasza: gryczana i jaglana,
sosy: grzybowy, pomidorowy, chrzanowy,
kapusta: z grzybami i z grochem,
zupa grzybowa, braszcz czerwony, kompot z szuszonych owoców,
sałatki: jarzynowa, śledziowa, z tuńczykiem,
jaja faszerowane, koreczki serowo - owocowe, bułeczki nadziewane z grzybami, grzyby smażone w cieście, pierogi z kapustą i grzybami,
To chyba już wszystko.
Podajcie coś jeszcze. Dziękuję. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Środa, 03 Grudnia 2003, 20:53 |
|
|
|
Proponuję 12 dań z książki kucharskiej:
"TYSIĄC POTRAW Z ZIEMNIAKÓW"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Piątek, 05 Grudnia 2003, 14:43 |
|
|
|
Kaziu jako, ze ja nie przygotowuja sam swiat, moja pomoc bedzie nikla. Podrzuce Ci kilka potraw ktore pamietam
Bigos wegetarianski zamiast miesa soja i kostka sojowa.
Pasztet sojowy.
Panierowane kotlety sojowe
Grzyby w smietanie
Rozne salatki.
Wiem ze ta ilosc potraw sojowych moze przerazac, ale pradwa jest ze malo kto zwraca na to uwage |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <ulan> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Piątek, 05 Grudnia 2003, 14:48 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Kowal> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Piątek, 05 Grudnia 2003, 14:54 |
|
|
|
Kowal ja tego nie robie, nie jem to i nie pamietam Licze ze Berger cos na ten temat dopisze. I prosze o trzymanie sie tematu. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Sobota, 06 Grudnia 2003, 00:50 |
|
|
|
Interesuje mnie bigos wegetariański i pasztet sojowy.
Moge prosić o przepis, to ze słyszenia wydaje się już coś normalnego.
Bo potrawy z ziemniaków, odpadają , u mnie jedliby je przez cały okrągły rok - pyry-mięsiwo-kiełbasiko - dlatego wigilja jest moja i nakarmić chcę ich czymś nie tylko normalnym, ale i innym od codziennego żywienia.
Dla mojej rodziny to jest udowodnienie, że istnieje inny rodzaj żywienia, tak samo smaczny, zdrowy i smakowity oraz przyswajalny. Stąd wynikała moja prośba.
A MAREK D mi z ziemniakami i 1000 potraw, takie książki też posiadam i jakoś czytaść się nauczyłam, są jednak przepisy z życia wzięte i o to właśnie mi chodziło. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Sobota, 06 Grudnia 2003, 02:38 |
|
|
|
Kaziu obiecuje podac Ci te przepisy, tak szybko jak hmmmm tepsa odblokuje mi telefon i bede mogl je zdobyc |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <ulan> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Sobota, 06 Grudnia 2003, 11:56 |
|
|
|
Dzięki, jak nie wiem co. Nie śpiesz się jednak tak bardzo, w końcu do 24 to jeszcze troche czasu. Załatw swoje sprawy, są ważniejsze. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Sobota, 06 Grudnia 2003, 16:50 |
|
|
|
Bigos
2 kg kapusty kiszonej, pół główki świeżej (posiekanej), włoszczyzna (pokrojona w plastry), kilka ząbków czosnku (w plasterkach), opakowanie suszonych prawdziwków lub podgrzybków, opakowanie suszonych śliwek, szklanka gotowanych ziaren soi, pół opakowania proteiny sojowej. Wszystko to dusimy na małym ogniu przez pięć dni, uważając, żeby się nie przypaliło. Przyprawiamy podług uznania, ale wskazane przyprawy ziołowe. Jest specjalna mieszanka ,,Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty". Pod koniec dodajemy szklankę wytrawnego, czerwonego wina.
Sałatka ryżowa
Gotujemy na sypko dwie szklanki suchego ryżu. Dodajemy puszkę kukurydzy i puszkę czerwonej fasoli (odsączone). Szatkujemy dwie czerwone papryki świeże i dwie konserwowe. Kroimy w kostkę dwa (obrane uprzednio i pozbawione gniazd nasiennych) jabłka. Kroimy w kostkę trzy ogórki kiszone. Wszystko to mieszamy i przyprawiamy podług uznania. Proponuję sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Niedziela, 07 Grudnia 2003, 15:38 |
|
|
|
BERGER - to jest SUPER - o rany, ekstra, ale się cieszę.
Słuchaj ja się nie znam na soi, nie wiem gdzie to się kupuje, w tym przepisie na bigos napisałeś
Cytat: |
... szklanka gotowanych ziaren soi, pół opakowania proteiny sojowej. ... |
Gdzie to mogę znaleźć i czy przy kupnie soi, pisze jak ją ugotować, ja nie mam o tym zielonego pojęcia.
Przepraszam, że truję, ale jak byś mógł mi wytłumaczyć to było by mi miło, wiesz wejść do sklepu i rżnąc kretynkę to nie sztuka, ale muszę wiedzieć czego chcę. Wyjaśnisz ? proszę.
Za przepisy DZIĘKI. a sałatka znakomita i to jest to, o co mi chodziło. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Niedziela, 07 Grudnia 2003, 23:51 |
|
|
|
Pasztet sojowy
Skladniki:
1/2 kg soi
1 sredni por
3 marchewki
1 srednia pietruszka
1/2 sredniego selera
2 cebule
2 zabki czosnku
30 dkg pieczarek
olej
lyzka masla
3 jajka
lyzka maki
lyzka kaszki manny
pieprz, sol maggi/sos sojowy, curry, galka muszkatulowa (starta na drobnej tarce), cukier do smaku
Przygotowanie:
Soje namoczyc na noc -> odlac wode -> w swiezej wodzie gotowac -> zagotowac -> dodac jarzyny -> gotowac az soja zmieknie (1,5 - 2h pod przykryciem, w malej ilosci osolonej wody) -> odlac wode -> ostudzic.
Cebula, czosnek i duzo oleju usmazyc -> dodac pieczarki (pokrojone w dosc duze kawalki), lyzke masla -> osolic -> wymieszac ;) -> ostudzic.
Przygotowana soje z warzywami i usmazone pieczarki zmielic 2 razy przez maszynke -> pieprz, sol, 3 ubite jajka (ubijac osobno, najpierw bialka, pozniej zoltka, na sztywno) -> lyzka maki, kaszki manny, przyprawy do smaku -> dodac olej ktory zostal po smazeniu (wszystko musi byc tluste) -> przelozyc do brytfanny wysypanej kaszka manna/tarta bulka -> wierzch posmarowac olejem -> piec ok 50 min. w tem 150st (az sie zrumieni) -> w razie niejasnosci pisac na forum
A jak bede mial chwile czasu wrzuce przepis na moja ulubiona salatke,. Pozdrawiam i zycze smacznego. Aha soje mozna bez problemu dostac we wszelkiej masci hipermarketach, ewentualnie w sklepach ze zdrowa zywnoscia. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 08 Grudnia 2003, 12:18 |
|
|
|
Zarówno soję, jak i proteinę sojową (w zależności od kształtu ma różne nazwy, np. ,,krajanka sojowa") kupisz w dużych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnoscią. Ziarno sojowe moczysz całą noc, potem wodę odlewasz i godzinę gotujesz w nowej wodzie. Z proteiną nie ma takich problemów. Moczyć nie trzeba, a gotuje się szybko. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Wtorek, 09 Grudnia 2003, 17:42 |
|
|
|
Coś Wam powiem chyba nikogo nie obrażę -
NAPRAWDĘ JESTEŚCIE NIESAMOWICI
grzechem by było, gdybym tego nie zrobiła.
Opowiem po wigili jak smakowało.
p.s.
postanowiłam połowę ze swojego "stałego zestawu wigilijnego" co nieco wyrzucić, niech goście poznają NOWOŚCI, oni są bardzo, bardzo mięsożerni.
Moja wdzięczność jest BEZGRANICZNA - słowo !!!!
Oczywiście czekam jeszcze na pozostałe przepisy. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Sobota, 20 Grudnia 2003, 15:41 |
|
|
|
Dostałem ,,Świąteczny miniporadnik kucharski" od stowarzyszenia ,,Empatia", które współorganizowało demonstrację przeciwko zabijaniu karpii. Oto niektóre przepisy:
Gołąbki z kaszą i grzybami
100-150 g grzybów suszonych namoczyć na noc w 3 szklankach wody. Gotować do miękkości. Wyłowić. Do wywaru wrzucić 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Posolić, dolać ciut oleju i ugotować. W razie potrzeby dolać wody. Grzyby posiekać i dodać do ugotowanej kaszy. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę. Kaszę doprawić solą, pieprzem i gałką. Zawinąć w sparzone liście kapusty. Zapiec w piekarniku pod przykryciem (podlać wodą). jeść polane olejem lnianym.
Teraz specjalnie dla kartoflanego Marka D.
Krokiety ziemniaczano-orzechowe
Ugotować 1 kg ziemniaków i ubić na puree. Wymieszać ze szklanką drobno posiekanych orzechów włoskich. Dodać 2 drobno posiekane i podsmażone cebule. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godz. Potem formować krokiety, obtoczyć w bułce i smażyć. Fenomenlane z barszczem czerwonym.
I znów dla Marka D.
Ziemniaki po alpejsku
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać, kiedy są jeszcze gorące. Pokroić w plastry i od razu polać sosem z oliwy i octu ziołowego. Dodać drobno posiekaną cebulę i szczypior. Dodać sól, pieprz, zioła.
Smacznego! |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Sobota, 20 Grudnia 2003, 18:27 |
|
|
|
BERGER - jesteś wyjątkowy, bardzo dziękuję. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Niedziela, 21 Grudnia 2003, 15:49 |
|
|
|
No to za dobre słowo jeszcze jeden przepis:
Kotlety z ryżu i grzybów
Ugotować 50 dag grzybów suszonych. 30 dag ryżu opłukać i sparzyć wrzątkiem, zalać wywarem z grzybów i ugotować na sypko. Gdy ostygnie, dodać posiekane grzyby, przesmażoną jedną cebulę, 2 jajka, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w 4 łyżkach bułki i smażyć na tłuszczu. Podawać w wersji strawnej dla Marka D., czyli - a jakże - z zieminakami. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 22 Grudnia 2003, 13:37 |
|
|
|
dzięki - ale dla moich będzie bez ziemniaków, objadają się nimi przez cały rok !!! |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Wtorek, 06 Stycznia 2004, 21:21 |
|
|
|
Obiecałam napisać, jak smakowało moim gościom inne niż zwykle jedzonko.
Otóż największym powodzeniem cieszył się bigosik, najgorszym sałatka z ryżem. Nie wszystko zrobiłam, ale z pewnością przynajmniej jedną potrawę co dwa tygodnie, postaram się przyrządzić. Chciałabym wprowadzić zmiany w jadłospisie, ale wyłącznie małe zmiany, żeby wiedzieli co jeszcze można bez dodatku mięsiwa i kiełbachy smacznie jadać.
Jeszcze raz dziękuję za wszystko. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <kazia> kulinarna prośba |
|
|
Wysłano: Środa, 07 Stycznia 2004, 12:44 |
|
|
|
Cieszy zwłaszcza powodzenie bigosu, jako że mam silną opozycję w realu i wirtualu, utrzymującą fałszywie, że bigos bez mięcha to nie bigos. Tymczasem nie w mięchu tajemnica bigosu. Może być doskonały bigos z samymi warzywami i grzybami, jak i kapusta z mięchem, której w życiu nie nazwałbym bigosem! |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 07 Stycznia 2004, 13:11 |
|
|
|
Berger : |
//// nie w mięchu tajemnica bigosu. Może być doskonały bigos z samymi warzywami i grzybami ....! |
Święta racja, zwłaszcza warzywa nadały ten inny i nie powtarzalny smak. |
|
|
|
|
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.
|