|
| jak skonwertowac plik tekstowy ... |
|
|
Wysłano: Środa, 24 Grudnia 2003, 23:14 |
|
|
|
z formatu kodowania windows-1250 w iso-8859-2 ?
Znacie jakies proste programiki czy cóś?
Sprawa ciut pilna. Rodzice zakupili sobie odtwarzacz z funkcja odczytu DivX-ow i zwraca znaczki zamiast polskich liter A czas swiat sprzyja obejrzeniu zasobow moich segregatorow ;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <gROszeCK1> jak skonwertowac plik tekstowy ... |
|
|
Wysłano: Czwartek, 25 Grudnia 2003, 16:12 |
|
|
|
nie widziałem
... ale jak juz jesteśmy przy problem "ogonków" to wiem ze wiele osób ma problemy z tym pod MPlayerem ... oto rozwiązanie
po pierwsze, ściągnąć źródła najlepiej Mplayer`a 1.0.0 rc3
następnie ściągamy codeki win32codecs i wsadzamy do katalogu /usr/lib/win32 ... następnie modyfikujemy plik /etc/ld.so.conf .... dodając na końcu linijkę /usr/lib/win32 i w konsoli pisząc ldconfig
następnie jeżeli jesteśmy w katalogu ze źródłami Mplayera wykonujemy w konsoli:
./configure --language=pl --enable-gui
po udanej konfiguracji robimy
make
jak oki to:
make install
a potem
do katalogu /usr/local/share/mplayer/gui ... wsadzamy jakąś skórkę np blue i przemianowujemy katalog ze skórką na default .. następnie sprawa fontów ... wrzucamy do /usr/local/share/mplayer/font ... jakiś font windowsowy *.ttf ... Ja tam wsadziłem comic włączamy w konfiguracja =>czcionka=>kodowanie śr. europejskie cp1250 ... i ... vuala działa kodowanie polskich znaków oki
i mamy podstawy w Mplayerze zrobione
a najlepiej dodać go do manu poprzez menudrake (w Mandrake) i jako komendę uruchamiającą wpisać tam gmplayer -vo xv -zoom -double
Pozdrawiam ... jak coś znajdę odnośnie przekształcenia kodowania dam znać |
|
|
|
|
|