Wysłano: Poniedziałek, 12 Kwietnia 2004, 12:32 |
|
|
|
Podczas włączania się komputera pojawia się lista wyboru systemu... chciałbym zrobić tak żeby Windows był wartością domyślną (żeby był na samej górze) żeby nie trzebabyło klikać zbytnio... prosiłbym o rozwiązanie w jaki sposób mogę to ustawić...ale z poziomu WINDOWS gdyż Linux chwilowo mi siadł i nic w nim nie ustawie ;/ |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 12 Kwietnia 2004, 16:48 |
|
|
|
Sadze ze spod win'a bedzie to nie mozliwe - proponuje sciagnac Konoppixa lub auroxa i odpalic do z cd - Wtedy na pewno dasz sobie rade :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <indeger> Wybór systemu LILO |
|
|
Wysłano: Wtorek, 13 Kwietnia 2004, 21:20 |
|
|
|
jeśli masz płytkę instalacyjną tego linuksa to z niej możesz wystartować (chyba: 'linux rescue' musisz wpisać przy prompt-cie startowym)
a potem już edytujesz /et/lilo.conf i zmieniasz default na Windows
i tyle :) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 18 Kwietnia 2004, 22:50 |
|
|
|
@Michux, ale samo wyedytowanie pliku nie wystarczy . Trzeba pó?niej jeszcze co? odpalić w konsoli ... ale wła?nie co ? ( może w ten sposób uda mi się przestawić lilo , gdyż edytujšc w Centrum Konfiguracji Mandrake, Bootloader wyskakuje mi błšd i dotšd nie moge znalezc przyczyny . ) No zobaczymy . |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <indeger> Wybór systemu LILO |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 19 Kwietnia 2004, 09:26 |
|
|
|
jak wyedytujesz /etc/lilo.conf wpisz w konsoli: lilo -v (od razu sprawdza czy nie zrobiles bledow w konfiguracji i jeśli jest ok, aktualizuje mbr) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Sobota, 19 Czerwca 2004, 03:36 |
|
|
|
Odradzam instaliwanie lilo w mbr gdyz jest to najczulsze miejsce kazdego dysku. Jesli by tak (odpukac) lilo padlo to mamy problem i nie ma zadnej alternatywy w postaci zmiany aktywnej partycji. Propozuje jako miejsce spoczynku lilo hdXY a nie hdX. Na wszelki wypadek kazdy powinien sie zabespieczyc przed roznymi psikusami rzeczy martwych ale inteligentnych wykonyjac sobie w domciu lub u kolegi z nagrywara takiego fajnego kompaktu (mini cd 8cm) startowego z linem. Niekoniecznie Knoppixem, wystarczy stary poczciwy tomsrtbt. No w ostatecznosci zwykly dos z dosowa wersja partitionMagica :)
Wiele razy mi sie przydal taki pakiet. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <``:: PeaceAsh ::``> Wybór systemu LILO |
|
|
Wysłano: Środa, 23 Czerwca 2004, 18:33 |
|
|
|
Hej!
Dzis robilam reinstalke systemu, Windows XP, mam tez drugi system Mandrake 10.0 , jednakze po reinstalce windy nie moge wejsc na linuxa. Pokazuje sie okno wyboru systemu ale zalogowac sie na lina nie da. Moze ktos wie od czego to zalezy, co trzeba zrobic?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|