Wysłano: Wtorek, 20 Kwietnia 2004, 09:12 |
|
|
|
W moim środowisku całkiem sporo osób bardzo lubi ten zespół, a nawet niektórzy wymieniają go wśród dziesięciu ulubionych. I dlatego zadaję to pytanie. A nóż znajdzie się tutaj ktoś mojego pokroju, kto ogólnie jest kojażony z ciężkim brzmieniem?
Wymieńcie proszę tylko dziesięć swoich ulubionych zespołów (poza U2)
Moje typy to: Black Sabbath, The Doors, Led Zeppelin, Tool, Danzig, Grave Digger, King Diamond, Slayer, Moonspell, The Cure |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Pawie-Oko> Czego słuchacie oprócz U2? |
|
|
Wysłano: Wtorek, 20 Kwietnia 2004, 09:49 |
|
|
|
Cytat: |
Moje typy to: Black Sabbath, The Doors, Led Zeppelin, Tool, Danzig, Grave Digger, King Diamond, Slayer, Moonspell, The Cure |
To "twarda" musi byc z Ciebie dziewczyna.
Dziesiec powiadasz? Kolejnosc przypadkowa (w ogole ciezko zrobic taka selekcje, ale sie postaram): Maleńczuk, Urbaniak, Coltrane, Queen, Björk, Lamb, Bob Marley, DJ Krush, Tom Waits, juz 10? Jeszcze jedno nazwisko, tak wiec bedzie to Amon Tobin. Taki malutki przekroj tego co lubie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Czego słuchacie oprócz U2? |
|
|
Wysłano: Wtorek, 20 Kwietnia 2004, 09:57 |
|
|
|
EDDY : |
to "twarda" musi byc z Ciebie dziewczyna. |
Hyhy. Złośliwa, czepialska, wrogo nastawiona do ludzi - to na pewno, ale czy twarda? Nie ulegaj proszę stereotypom związanym z ludźmi słuchającymi takiej muzyki jak ja. Już wiele przyklejono mi etykietek, a tak naprawdę jestem zwykłą dziewczyną, która jeszcze chciałaby być nastolatką, bo czas ją goni a dusza ciągle pozostaje w wieku lat 17.
EDDY : |
Taki malutki przekroj tego co lubie. |
Mi też trudno było wybrać tylko dziesięc. No, ale cóż... Poprosiłam o taką liczbę, aby łatwiej było się zorientować co kto ceni najbardziej. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Wtorek, 20 Kwietnia 2004, 21:30 |
|
|
|
No... różnych żeczy słucham. Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Nirvana, Placebo i ogólnie dobrej muzy, czyli rocka oszywiście. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 28 Kwietnia 2004, 23:11 |
|
|
|
dobra, ciężko mi wybrać tylko 10 ale postaram się
Yes, Pink Floyd, Led Zeppelin (wliczając twórczość solową członków zespołu) , Kula Shaker, Deep Purple , Black Sabbath , The Doors , REM...
albo posłuże się cytatem , niestety nie pamiętam czyje to słowa
All that fuckin' rock'n'roll !!! |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 13 Maj 2004, 16:32 |
|
|
|
U2 oczywiście +
Coldplay, Oasis, Queen, REM, HIM, Myslovitz, RHChP,
Manic Street Preachers
a ostatnio także Evanescence, i Negatyw |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 20 Maj 2004, 18:07 |
|
|
|
Oprócz U2 to:Queen,Dream Tcheater,Goodsmack,Metallica,i ogólnie dobrego Rocka |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <TomajS> Czego słuchacie oprócz U2? |
|
|
Wysłano: Piątek, 21 Maj 2004, 13:31 |
|
|
|
Depeche Mode, Dave gahan, Simple Minds, The Cure, Myslovitz :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Max> Czego słuchacie oprócz U2? |
|
|
Wysłano: Piątek, 28 Maj 2004, 00:12 |
|
|
|
do tego wszystkiego doszło ostatnio Marillion
zwłaszcza utwór "Neverland" z ostatniej płyty Marbles który gorąco polecam
(wiem że offtopic, ale nie mogłem się powstrzymać, to piękna muzyka, wybaczycie mi? :) ) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Piątek, 11 Czerwca 2004, 12:13 |
|
|
|
Opróćz U2 ?? Hmm... Peter Gabriel,Genesis, Ray Wilson, Dave Matthews Band, Sting, The Police, Pink Floyd. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Piątek, 11 Czerwca 2004, 14:33 |
|
|
|
glownie rock z ciezszymi odmianami:
Queen, Manowar, Metallica, Cradle of Filth (stare), Guano Apes, Vader, King Diamond, Scorpions, Samael, Kiss.
moze tez byc muzyka powazna w odpowiednich ilosciach , instrumentalna, medytacyjna i "zlote przeboje" `70 i 80. tak na marginesie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 01 Lipca 2004, 18:56 |
|
|
|
a ja wole ten spokojniejszy ...
Radiohead, REM, Oasis, Cold Play, Travis, Janis Joplin ...
i Chopina
o U2, mialo sie nie wspominac, ale coz ja poczne, jak musze ... |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 28 Lipca 2004, 10:13 |
|
|
|
Ja tam oprócz U2 słucham też wspaniałej METALLICY!!!
Poza tym nie gardze też Depeche Mode, Him,Rob Zombi,The Doors,Iron Maiden.
Najlepszy jest zawsze dobry rok i świetne teksty |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Piątek, 30 Lipca 2004, 17:23 |
|
|
|
Ciekawe, że wielu z Was wymienia kapele metalowe, choć U 2 do heavy metalu przeca daleko.
Mój kumpel, który jest fanem U 2, nie lubi metalu. Natomiast uwielbia Beatlesów, Pink Floyd, jazz i muzykę poważną. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Piątek, 30 Lipca 2004, 21:47 |
|
|
|
ja nie wymieniam :) alelubie czasem posłuchacmocniejszego grzmotu choc na długi czas to nie daje rady :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <pola> Czego słuchacie oprócz U2? |
|
|
Wysłano: Sobota, 31 Lipca 2004, 17:45 |
|
|
|
Ja lubie jesio guns n roses oasis genesis maja kilka fajnych kawalkow no stonsow to klasyka tez bardzo lubie ale i tak nr.1 is... shazza to nie ale U2 napewno hehe pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Sobota, 31 Lipca 2004, 17:49 |
|
|
|
Guns n roses jest konkret genesis stonsi ale i tak nr.1 to...U2 pozdrawiam wszystkich no to teraz czekac tylko do koncertu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Wtorek, 03 Sierpnia 2004, 03:37 |
|
|
|
To może ja wymienię to czego słucham i co polecam Wam, Droga Braci:)!!!
(UWAGA - kolejność wymienianych wykonawców jest przypadkowa:) )
KENT - to taka szwedzka kapela rockowa. Większość płyt wydają w języku szwedzkim, bo jak mówią ciężko jest przełożyć duszę utworów ze szwedzkiego na angielski. Mimo to dwie, chyba najważniejsze płyty KENTa mają swoje angielskie odpowiedniki - "Isola" i "Hagnesta Hill". Szczególnie ta druga płyta jest wyjątkowa - przynajmniej dla mnie! Polecam ją wszystkim, którzy lubią dużo marzyć, dużo myśleć, dużo wspominać przy muzyce!!!
Coldplay - cóż ja mogę powiedzieć. Kiedy po raz pierwszy usłyszałem dźwięki z albumu "Parachutes" - umarłem i narodziłem się na nowo. I tak po każdym kolejnym utworze z tej płyty. To wielka, wspaniała muzyka. Wielka na swój wyjątkowy sposób, bo nie jest pompatyczna a jednak zmusza mnie do zachwytu jeśli mogę tak powiedzieć. Po "Parachutes" był oczywiście nie mniej piękny "A Rush Of Blood To The Head" - z moim ulubionym "Clocks" na pokładzie, ktory wielokrotnie był puszczany w tv w świetnej wersji koncertowej.
Radiohead - zespół, którego płyty choćby w połowie, nie jest w stanie przesłuchać nikt kto zadowala się papką, którą puszczają w radiu typu Eska.
Pamiętam jak dziś Gwiazdka 1999, kuzyn w czapce mikołaja rozdaje prezenty i wyczytuje moje imie:D. Podchodzę, odbieram paczuszkę, która na pierwszy rzut oka była płytą i okazała się płytą.
"Ok Computer". Jeden z najwspanialszych albumów w historii rocka. Bez niego nie obejdzie się żadne zestawienie typu - 100 najlepszych płyt rockowych. Wielokrotnie przesłuchałem tę płytę i chyba nie jest w stanie mi się znudzić. Nie jest to łatwa muzyka ale jeśli dłużej się jej posłucha to naprawdę można w niej odnaleźć swoje miejsce!
A z ciekawostek (ech Polsko, moja Polsko:) ) - jakiś czas temu widziałem płytę "Kid A" w jednym z hipermarketów w koszu z przecenionymi płytami. Tuż obok leżały płytki w stylu "italian dance". Jest w tym coś niezwykłego - myślę, że ten diament, wśród popiołów wyłowił jakiś nie przypadkowy poszukiwacz ambitnej muzyki.
Do podsumowania jednak nie wybiorę "OK Computer" lecz "Kid A" gdzie znajduje się jeden z - moim zdaniem - najlepszych utworów Radiogłowych, przy którym naprawde można przeżyć huśtawkę odczuć -
"How to disappear completely and never be found".
Negatyw - tak, tak! Pierwszy kontakt z tym zespołem zanotowałem dawno temu na Juwenaliach w Łodzi. Pamiętam jak dziś, bo siostra kumpla puściła pawia na moje buty - oj działo się wtedy, działo:)! Negatyw po koncercie w Łodzi pozostawił we mnie nie zatarty ślad. Jednak nie wiele mogłem wtedy znaleźć o tym zespole. Drobny ślad w necie, gazety milczały... Aż tu pewnego razu okazuje się, że chlopaków wzięła pod skrzydła radiowa 3. No a to musiało oznaczać murowany sukces:)! Doczekałem się mojej płyty - i kawałków, które słyszałem wtedy na koncercie. Moje ulubione kawałki na płycie "Paczatarez" to "Amsterdam" i "Oddam Ci Moją Myśl". Solidne rockowe granie z fajnymi tekstami. Ciesze się, że są - że mamy w Polsce takie kapele!
A więc dla przypomnienia:
1. Kent - "Hagnesta Hill" (dla dociekliwych: http://grobit.lhs.pl/kent/ )
2. Coldplay - "Parachutes" (dla dociekliwych: http://www.coldplay.prv.pl/ )
3. Radiohead - "Kid A" (dla dociekliwych: http://www.radiohead.art.pl)
4. Negatyw - "Paczatarez" (dla dociekliwych http://negatyw.art.pl )
I to na razie tyle! Chodzi mi jeszcze po głowie kilka innych zespołów ale pozwolicie, że zostawię je na potem:)!!!
Trzymajcie się!!!
Stay Safe Tonight |
|
|
|
|
|