|
| [Linux] problem z uzytkownikami pod Debianem |
|
|
Wysłano: Piątek, 07 Maj 2004, 16:27 |
|
|
|
Witam
mam mały problem:( z Debianem Woody, założyłem sobie zwykłego uzytkownika, gdy sie na niego zaloguje i odpale kde (3.2.1) nie odpala mi sie serwer dzwieków bo twierdzi ze nie może znaleść sterów. Po drugie nie chce mi wejść w mnt/ i kat w kurych montowane sa parycje, prz czym w fstabie dałem mu user a wszystkie katalogi daje jako # chmod 777 naz_kat, ale on nic nie robi:(, co z tym mozna zrobić?????
zgóry wielkie dzieki za wasze odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
| Re: [Linux] problem z uzytkownikami pod Debianem |
|
|
Wysłano: Piątek, 07 Maj 2004, 18:05 |
|
|
|
tony82 @ Piątek, 07 Maj 2004 16:27 @ : |
Witam
mam mały problem:( z Debianem Woody, założyłem sobie zwykłego uzytkownika, gdy sie na niego zaloguje i odpale kde (3.2.1) nie odpala mi sie serwer dzwieków bo twierdzi ze nie może znaleść sterów. |
Podaj więcej danych: jaka karta, jakie jądro, czy masz zainstalowane moduły itd.
Cytat: |
Po drugie nie chce mi wejść w mnt/ i kat w kurych montowane sa parycje, prz czym w fstabie dałem mu user a wszystkie katalogi daje jako # chmod 777 naz_kat, ale on nic nie robi:(, co z tym mozna zrobić?????
|
a zamontowałeś (komenda mount nazwa partycji (np. hda1)) ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 09 Maj 2004, 11:40 |
|
|
|
jadro 2.4.20, karta gf4 440 mx, procek 1700 xp+, tak montowałem wszystko, tylko ze mam je na auto tez ustawione, ale probowalem od montowc i na nowo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 10 Maj 2004, 04:10 |
|
|
|
tony82 @ Piątek, 07 Maj 2004 16:27 @ : |
...nie chce mi wejść w mnt/ i kat w kurych montowane sa parycje, prz czym w fstabie dałem mu user |
daj user,umask=000
umask <- prawa do zamontowanego systemu plików. Zamontowana partycja ma takie prawa jakie sa domyślnie ustawione przez maskę usera ja montujacego. Jezeli usrem tym jest root (a tak jest w przypadku wolumenów wskazanych w /etc/fsab i montowanych przy starcie) to zwykły usr moze nie mieć wogóle wstępu na tą partycję
btw
man umask
man mount |
|
|
|
|
zaręczyny w wellness Ciechocinek
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.
|