Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne -> Umysł i ciało -> Smakosze -> Gotowanie z cyfrakiem
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Gotowanie z cyfrakiem
PostWysłano: Czwartek, 30 Grudnia 2004, 13:30 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
oozz
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #239
Posty: 219


[ Osobista Galeria ]




Zainspirowany wyczynami Topka (jak dobrze pamiętam) przedstawić chciałbym Państwu potrawę prostą a smaczną. Z pochodzenia włoska. Mam nadzieje, że ktoś znający się poda jej nazwę. Wegetarianie też mile widziani ( o ile ser jest na odpowiedniej poduszce czy jak to się pisze...ale to musicie sprawdzić sami)
Potrzebne składniki i przybory:
Składniki:
1. Ser Gorgonzola
2. Pół kubka śmietany
3. Łyżka masła
4. brokuły
5. białe wino (wytrawne lub półwytrawne)
6. migdały (najlepiej płatki bez skóry)
7. makaron penny (gruba rurka)
8. papryka czerwona, biały pieprz
Narzędzia:
zdjęcie narzędzi

1. Garnek
2. Patelnia (może być teflonowa ale nie musi powinna być duża)
3. Przybory do mieszania, cedzenia
4. świecznik ze świecami
5. Lampki, talerze.
6. Fartuszek (kobiety szczególnie [uśmiech])

1.Jeżeli mamy migdały ze skórką, sparzamy je wrzątkiem i po kilku minutach zdejmujemy skórę. Kroimy na kawałeczki (choć czasem miast krojenia wyjdzie kruszenie. Brokuły- odcinamy kwiatki.
zdjęcie pierwsze
2. Sprawdzamy, czy wino aby nie zepsute smile.gif
zdjęcie drugie
3. Nastawiamy wodę na makaron, na patelni rozpuszczamy masło.
zdjęcie trzecie
4. Do masła kawałkami dodajemy ser. Na wolnym ogniu rozpuszczamy go. Dodajemy śmietanę i pół lampki wina (tak z 63ml smile.gif)
zdjęcie czwarte

5. Pożyczamy od sąsiadki jeszcze jeden garnek[oczko] i gotujemy w nim wodę.
Do pierwszego garnka dajemy sól, łyżkę oliwy, makaron.
W drugim do osolonej wody wrzucamy na kilka (3) minuty brokuły. Blanszujemy.
6. Ugotowany makaron cedzimy, hartujemy (jak ktoś lubi) i dajemy do sosu (doprawionego pieprzem i papryką-nie solimy ser jest słony).
zdjęcie piąte
7. Dodajemy brokuły. Ostrożnie mieszamy.
zdjęcie szóste
8. Podajemy na stół.
zdjęcie siódme

SMACZNEGO

P.S. I jeszcze mała uwaga. Jeżeli komuś, do ręki "wejdzie"sofia...to niech pójdzie do lidl'a kupi wino z chile za 9.90.
  
Re: <oozz> Gotowanie z cyfrakiem
PostWysłano: Środa, 13 Kwietnia 2005, 06:39 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Wujek Zed
Stary pierdoła
 
Użytkownik #165
Posty: 1361


[ Osobista Galeria ]




Małe trzy grosze: wydaje mi się, że najlepszy byłby pieprz biały.
  
Re: <Wujek Zed> Gotowanie z cyfrakiem
PostWysłano: Środa, 13 Kwietnia 2005, 09:08 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
oozz
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #239
Posty: 219


[ Osobista Galeria ]




Przede wszystkim świeżo mielony. Ale o to nie podlega dyskusji. Oczywiście biały jest delikatniejszy i lepiej będzie pasował, choć ostatnio używam kotani kolorowego (mieszanka różnych ziarenek), który bardzo ładnie się komponuje.
  
Gotowanie z cyfrakiem
Forum dyskusyjne -> Umysł i ciało -> Smakosze

Strona 1 z 1  
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
Dobry stomatolog Szczecinzaproszenie-komunia.euKatalog4u to moderowany Katalog SEO stron internetowychzobacz darmowe forum za darmoProchem produkuje, obrabia i wytwarza gotowe płyty dla motoryzacji , rolnictwa i przemysłu. Głównie z materiałów takich jak ABS, HDPE, LDPE, HIPS i PP.
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.



Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010