Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne


Zaloguj się, by pozbyć się reklam
Forum dyskusyjne -> Hardware -> Sieci komputerowe -> 5 kompów
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
5 kompów
PostWysłano: Wtorek, 05 Lipca 2005, 00:34 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
gROszeCK1
Stały uczestnik vip
Stały uczestnik
 
Użytkownik #297
Posty: 1047


[ Osobista Galeria ]




Miałem sobie 5 komputerów połączonych hub-em.
Jeden z komputerów miał połączenie z internetem (SDI), kolejny miał dysk z wszystkimi danymi a trzy pozostałe to stacje robocze dla pracowniczek biura korzystających z tych danych.
Komputerki były połączone hubem.
Niedawno biuro zamontowało internet na kablowym modemie (Aster), więc zmyślnie kupiłem router, aby rozdzielić internet na komputery. Podłączyłem 3 komputery pracowniczek do routera. Niestety coś z routerem jest nie tak (albo nie mogę skonfigurować) i wróciłem z powrotem na huba.
I tu mnie dopadła zagadka:
3 komputery się widzą, ale nie widzą komputera z danymi i komputera z netem, natomiast komputer z netem oraz z danymi się widzą nawzajem nie widząc pozostałych. A nic nie zmeniałem w ustawieniach sieciowych :/
OS: Windows 98, na kompie z danymi Win 2000

W czym tkwi kruczek? Możliwe, że router poprzez podłączenie coś pozmieniał w systemowych ustawieniach sieciowych?
  
Re: <gROszeCK1> 5 kompów
PostWysłano: Wtorek, 05 Lipca 2005, 21:44 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bzdury
Stały uczestnik
Stały uczestnik
 
Użytkownik #18
Posty: 1030


[ Osobista Galeria ]




pozostałe komputery szukają serwera DHCP (o adresie routera). Zrób na każdej stacji:
ipconfig /release
ipconfig /renew
  
Re: 5 kompów
PostWysłano: Czwartek, 07 Lipca 2005, 12:08 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
gROszeCK1
Stały uczestnik vip
Stały uczestnik
 
Użytkownik #297
Posty: 1047


[ Osobista Galeria ]




Dzięki wielkie, Bzdury.
A może mi pomożesz w czymś takim?
Mam router, podłączone do niego komputery oraz modem i wszystko (LAN i WAN) działa, ale ... masakrycznie wolno.
W serwisie mi nie umieli poradzić co jest, więc jadę do nich zareklamować i sprawdzić. Ale coś mi mówi, że to nie usterka routera, tylko coś trzeba poprzestawiać w sieciowych ustawieniach.
Dodam, że ta sama sieć lokalna na hubie działa ok a i modem bez pośrednictwa routera jest bez szwanku.
eusa_eh.gif
  
Re: <gROszeCK1> 5 kompów
PostWysłano: Piątek, 08 Lipca 2005, 10:15 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bzdury
Stały uczestnik
Stały uczestnik
 
Użytkownik #18
Posty: 1030


[ Osobista Galeria ]




sprawdź ustawienia DNS na routerze. To jest naczęstsza przyczyna takich objawów. Zerknij też w logi. Jeżeli występują błędy, to na pewno znajdziesz tam informacje na ten temat.
  
Re: <Bzdury> 5 kompów
PostWysłano: Niedziela, 10 Lipca 2005, 12:41 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
gROszeCK1
Stały uczestnik vip
Stały uczestnik
 
Użytkownik #297
Posty: 1047


[ Osobista Galeria ]




W ramach gwarancji wymieniono mi router na inną firmę i wszystko już jest ok.
Dzięki za pomoc :)
  
5 kompów
Forum dyskusyjne -> Hardware -> Sieci komputerowe

Strona 1 z 1  
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
Preparat grzybobójczy SAVO przeciw pleśni i grzybom sciennym savo Savo Boramon Vacolordsczego potrzebujesz dla efektywnej promocji swojej strony seo promocja efektywne promowanie twojej strony w internecieshift light||www.lupre.pl
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.



Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010