Wysano: Wtorek, 05 Lipca 2005, 00:34 |
|
|
|
Miaem sobie 5 komputerw poczonych hub-em.
Jeden z komputerw mia poczenie z internetem (SDI), kolejny mia dysk z wszystkimi danymi a trzy pozostae to stacje robocze dla pracowniczek biura korzystajcych z tych danych.
Komputerki byy poczone hubem.
Niedawno biuro zamontowao internet na kablowym modemie (Aster), wic zmylnie kupiem router, aby rozdzieli internet na komputery. Podczyem 3 komputery pracowniczek do routera. Niestety co z routerem jest nie tak (albo nie mog skonfigurowa) i wrciem z powrotem na huba.
I tu mnie dopada zagadka:
3 komputery si widz, ale nie widz komputera z danymi i komputera z netem, natomiast komputer z netem oraz z danymi si widz nawzajem nie widzc pozostaych. A nic nie zmeniaem w ustawieniach sieciowych :/
W czym tkwi kruczek? Moliwe, e router poprzez podczenie co pozmienia w systemowych ustawieniach sieciowych? |
|
|
|
|
|
|
|
Wysano: Wtorek, 05 Lipca 2005, 21:44 |
|
|
|
pozostae komputery szukaj serwera DHCP (o adresie routera). Zrb na kadej stacji:
ipconfig /release
ipconfig /renew |
|
|
|
|
|
|
|
Wysano: Czwartek, 07 Lipca 2005, 12:08 |
|
|
|
Dziki wielkie, Bzdury.
A moe mi pomoesz w czym takim?
Mam router, podczone do niego komputery oraz modem i wszystko (LAN i WAN) dziaa, ale ... masakrycznie wolno.
W serwisie mi nie umieli poradzi co jest, wic jad do nich zareklamowa i sprawdzi. Ale co mi mwi, e to nie usterka routera, tylko co trzeba poprzestawia w sieciowych ustawieniach.
Dodam, e ta sama sie lokalna na hubie dziaa ok a i modem bez porednictwa routera jest bez szwanku.
|
|
|
|
|
|