Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 18:20 |
|
|
|
Na wstępie pragne prosić o wyrozumiałość, możliwe, że NTF, ale wydawało mi sie najodpowiedniejsze.
Dużo piszecie o podkręcaniu, o nowych wynalazkach, upgrade'ach systemu, sprzętu itd. Czy moglibyście napisać o trochę bardziej przyziemnej sprawie, tzn w jaki sposób dbacie o czystość swojego sprzętu ? Wiadomo, że jest to ważne, a nic nie przyciąga lepiej kurzu niż komputer i monitor. Przyznam, że największy kłopot sprawia mi klawiatura i to co "pojawia się" między klawiszami. Czy do czyszczenia monitora używacie jakichś specjalnych środków?
Uff;-) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 19:00 |
|
|
|
ja do czyszczenia monitora nie uzywam niczego co jest w plynnej postaci, jedynie przecieram sciereczka antystatyczna do kurzu
klawiatura, hm, tutaj gorzej, palcami niektore zabrudzenia czyszcze, myszke tez recznie
jesli chodzi o zawartosc obudowy, to odkurzam czasem, wlasnym powietrzem z pluc ;) (mam caly czas otwarta obudowe) |
|
Ostatnio zmieniony przez EDDY dnia Środa, 09 Kwietnia 2003, 19:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 19:33 |
|
|
|
Monitor - roztwór mydła z wodą i ściereczką do sucha
Obudowa jak Eddy otwarta - jakby mniej się brudzi .....
Klawiatura i mycha - odkurzacz i niebieskie Pronto polecam |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 20:09 |
|
|
|
Słyszałam, że podobno jest specjalne urządzenie, za pomoca którego można wyjmować klawisze z klawiatury i w ten sposób dokładniej je czyścić. Widzieliście może coś takiego? |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 20:13 |
|
|
|
wyjmowac klawisze, to i mozna bez zadnego urzadzenia ;)
ja takiego nie widzialem, ale w sumie, to by sie przydalo przeczyscic juz klawiature w calosci, staruszka ma juz 3 lata, taka fajna multimedialna, ale i tak nie korzystam z tych funkcji :>
czas kupic nowa ;) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 20:20 |
|
|
|
Przyznam się, ze raz próbowałam wyczyścić klawiaturę "od środka", po złożeniu - nie działała:-D
Jak wyjmujesz klawisze?
I jeszcze jedno - jak odkurzacie klawiature to trzymacie ja do góry nogami czy normalnie? |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 20:21 |
|
|
|
wcale nie wyjmuje ;>
jak czyszcze, to sobie lezy tak jak zawsze, to tylko ja sie przemieszczam ;) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 23:10 |
|
|
|
hmm, monitor staram sie o niego dbac wiec kupuje mu drogie pianki do golenia, jak samy byl dosc drogi i delikatna szmateczka go przecieram, bo nie chce go uszkodzic.
a kompa nigdy jeszcze z kurzu nie czyscilem, bo raczej jest malo, chociaz ostatnio jakiegos kritersa wyciagnalem spod wentylatrora kolo kondziorkow kolo procka :D
klawiature nieraz umyje, a myszki nie musze czyscic bo optyk :) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 23:35 |
|
|
|
Monitor to czasami czyszczą (sam panel/kineskop), mam do tego specjalny płyn w sprayu za jakieś 10zł na giełdzie kupiony. Kineskopowe kiedyś to wilgotną szmatką, czyściłem, a ten płyn to do LCD kupiłem, bo ma plastikowy ekran i jest wrażliwszy. Rolki w myszce czyszcze jak przestaje działać. Reszty nieczyszczę. Jak ktoś zauważył otwarty komp mniej się brudzi. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 09 Kwietnia 2003, 23:38 |
|
|
|
Wyjąć klawisz to nieproblem. Problem jest go później wsadzić spowrotem.[szalone] Kiedyś naprawiałem klawiaturę, więc wiem, że są z tym problemy. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 10 Kwietnia 2003, 11:01 |
|
|
|
Monitor czyszcze jakimś płynem do szyb :P
Kompa właśnie się zbieram wyczyścić co się da to wodą i do wyschnięcia.
Klawiatury nie czyszczę bo najabrdziej lubię te po 15zl :-)
i jak jest brudna to wydaję następne 15zl
podobnie z myszką, kiedyś miałem jakąś lepsiejszą to ją pucowałem,
od pół roku jadę na A4Tech z rolką za 15zł i czyściłem raz z nudów :-) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 10 Kwietnia 2003, 11:18 |
|
|
|
tez czyscilem klawiature dokladnie :), co ja w niej znalazlem :), ale ciezko klawisze wychodza, a klawiatury nie bede zmienial, bo ligitech to ligitech :) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 10 Kwietnia 2003, 19:37 |
|
|
|
Re: Nikos Wysłany: Czw Kwi 10, 2003 10:01 am
Kompa właśnie się zbieram wyczyścić co się da to wodą i do wyschnięcia.
Tak to ja czyściłem GF4 i spód obudowy jak zmienałem pąpkę od chłodzenia wodnego.[szalone] |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 16 Kwietnia 2003, 19:17 |
|
|
|
ja nie polecam sprężonego powietrza !!!
można narobić bigosu |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 16 Kwietnia 2003, 19:22 |
|
|
|
Irass : |
ja nie polecam sprężonego powietrza !!!
można narobić bigosu |
tzn. co sie moze stac? |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 16 Kwietnia 2003, 22:56 |
|
|
|
Monitor czyszcze plynem i chusteczka - scierki zostawiaja smugi.
Obserwabla : |
Słyszałam, że podobno jest specjalne urządzenie, za pomoca którego można wyjmować klawisze z klawiatury i w ten sposób dokładniej je czyścić. Widzieliście może coś takiego? |
Nie mam zadnych problemow z wyjmowaniem i wkladaniem klawiszy. Raz kiedys chcialo mi sie zabrac do przeczyszczenia calej to se zrobilem takie specjalne urzadzenie - powyginalem spinacz ;) i szybciej szlo. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 16 Kwietnia 2003, 22:59 |
|
|
|
ja klawisze zawsze wyciągam śrubokrętem siostra dokładnie czyści i wszystko wraca na swoje miejsce :) |
|
|
|
|
|