Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Zaloguj się, by pozbyć się reklam
Forum dyskusyjne -> Umysł i ciało -> Joga -> Czy masz ochotę powiedzieć coś o Twojej dzisiejszej praktyce Idź do strony 1, 2, 3 ... , 48, 49, 50
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Re: <modest> Czy masz ochotę powiedzieć coś o Twojej dzisiejszej praktyce
PostWysłano: Wtorek, 24 Maj 2011, 09:47 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Majaa
co Ciebie zastanowiło w poście?

Czy podoba Ci się idea przyjaznego bycia z sobą i w chwilach rozmemłania i w chwilach ekscytacji, w chwilach zdołowania i w chwilach letniego nicnierobienia ?
Mi się podoba.

Dla Thich Nhat Hahna życzliwa obecność jest doniosłą psychoterapią.
Dla Pemy Cziedryn postawa maitri jest kamieniem węgielnym bycia w świecie.
Obecność życzliwa , bez poganiania do zrozumienia - tego chciałbym doświadczać.

PostWysłano: Czwartek, 26 Maj 2011, 09:49 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

W 1983 stawiałem się do pionu dosłownie i metaforycznie. To było ważne w mojej praktyce........ jogi
Przez następne lata stałem a nawet latałem.
Dzisiaj nie to jest ważne.

Dzisiaj jest ważne żebym się położył?

PostWysłano: Czwartek, 26 Maj 2011, 20:39 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
majaa
Bywalec
<tt>Bywalec</tt>

Użytkownik #7553

[ Osobista Galeria ]

:):):) eusa_clap.gif modest! to chyba najlepszy tekst, jaki czytałam

Re: <majaa> Czy masz ochotę powiedzieć coś o Twojej dzisiejszej praktyce
PostWysłano: Niedziela, 29 Maj 2011, 00:47 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Grzegorz Bral od „Pieśni Kozła” szuka zestrojenia pracując nad przedstawieniem, z innymi osobami, z postacią , z różnymi częściami siebie. Aż wszystko zacznie się przenikać: ruch, pieśń, słowo, wyobraźnia, emocja. „W moim teatrze otwieramy się na przepływ między wszystkim co istnieje, Dzięki czemu i widz może się otworzyć. To działa na zasadzie rezonansu. Magii. Potrzebne jest ugruntowanie, bycie tu i teraz. Wtedy można wybierać: być twórcą kolejnego momentu, użyć dowolnego narzędzia, poruszyć się w dowolna stronę.”

Dzisiaj, gdy wchodziłem do budynku, ubolewałem nad zrywaniem z „dworem”

W Parśwotttanasanie ucieszyłem się widokiem drzew za oknem wchłonąłem je, podbudowałem się bliskością z nimi. Wypełniły mnie.

PostWysłano: Wtorek, 14 Czerwca 2011, 07:39 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

W niedzielę z kolegami tawernowymi rechotaliśmy na tyle długo, że świat zaczął być śmieszny do rozpuku.

W nocy było zimno na kacie. Przy latarce czytałem „Drugi mózg”. Wobec bandytyzmu tlenu zżerającego nam białka, enzymy i DNA, kradnącego elektrony innym atomom, wobec wojen astrocytów, glutationu, oligodendrocytów czułem się bezradny.

A wczoraj odkryłem „zamek suwakowy” rozluźnianie środka przodu tułowia; miejsca powyżej pępka, splotu słonecznego, mostka, gardła…… otwierało mi oddech w asanach, w stopniu euforyzującym. Tak bardzo, że aż przyklasnąłem planom wakacyjnym. Dałem sobie prawo do przygód krajoznawczych. Żarliwie to poparłem.

W ciągu dnia słońce uszczęśliwiało. Mnie.

PostWysłano: Wtorek, 28 Czerwca 2011, 08:35 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Miałem taką fantazje w trakcie czterogodzinnego treningu; stan ciała wywołany treningiem to rozległy wyłaniający się z ziemi fundament budowli na miarę Sacre Quer, czy Białego Domu.
Częsty płaczliwy nastrój z dnia to ciasny zakamarek; loch gdzieś ukryty w ziemi.

PostWysłano: Środa, 29 Czerwca 2011, 08:36 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Wczoraj przezywałem silnie fantazje wizualne na granicy świadomości. To proces wtórny.
Proces pierwotny to winjasowe wykonywanie asan z grupą.
Świadomość procesu pierwotnego momentami słabła mi prawie do zera.
Tak bywa.
Wiedziałem to w trakcie treningu . Czyli korzystając z terminologii wschodniej i jungowskiej miałem świadomość świadka.

Kiedyś robiłem sobie ostry mobbing za proces wtórny. Teraz pojawił mi się tylko lekki niepokój.
Autorytarny nowicjusz amputuje sobie inne przeżycia niż instrukcje trenera.
Akceptująca świadomość świadka sprzyja podmiotowości, ciepłemu istnieniu

PostWysłano: Czwartek, 07 Lipca 2011, 01:30 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Askvoll, Norwegia.N61* 27,986’ E 004* 58, 896”

Skończyliśmy trening o 23.40, przed ogromną górą pośród innych mastodontów i pierwotnych kolosów fiordowych.
Bure chmury przelatywały pospiesznie rozpychane szczytami.

Widziałem to jak nie wdziałem otoczenia przez cały duszny dzień. Nie jako zmasowaną jednorodną skamienielinę tylko jako przestrzenną interesująca , głęboką scenę.
We mnie otworzyła się przestrzeń chłonącą z zainteresowaniem , przyjemnością to co dawał świat.
Była wymiana!

PostWysłano: Piątek, 08 Lipca 2011, 21:00 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
majaa
Bywalec
<tt>Bywalec</tt>

Użytkownik #7553

[ Osobista Galeria ]

trenowałam dziś i zasmuciło mnie pewne spostrzeżenie, podczas wykonywania asan, w skupieniu i dla chęci rozjasnienia umysłu, wzmocnienia ciała i uskrzydlenia ducha, spostrzegłam czysto snobistyczną potrzebę dążenia do perfekcji estetycznej.

PostWysłano: Czwartek, 21 Lipca 2011, 10:39 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Majaa@
jak się czujesz z tym, że tak długo nikt nie reagował tu na Twoje wyznanie?

IMHO, piękno osobnika w asanie jest inne niż piękno Barbie z discopolo, inne niż piękno olimpijki czy Afrodyty ze starożytnej Grecji .

Pamiętam moje nagłe zachwycenia kobietami w asanach.
Było w tym całkowite bycie w ciele, w sobie, w całym sobie. Od palców stóp do czubka głowy od opuszków palców jednej dłoni do opuszków palców drugiej. Jasność biła. Czas się zatrzymywał.
Bezgłośne, a jednocześnie dźwięczało bez granic.

PostWysłano: Czwartek, 21 Lipca 2011, 21:21 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
majaa
Bywalec
<tt>Bywalec</tt>

Użytkownik #7553

[ Osobista Galeria ]

czekałam aż Ty odpowiesz wink.gif i usprawiedliwisz ludzką prózność

PostWysłano: Poniedziałek, 01 Sierpnia 2011, 13:48 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Edynburgh.

Po weekendowej wycieczce w szkockie góry i fiordy Goinco, od rana, od razu po obudzeniu, trenowałem.
Na wycieczce mimo szczerej chęci paru polonusów nie trenowaliśmy.
Dręczyły nas do zadrapania się na śmierć - meszki.

Wyłania się z introwertycznych głębin postać śpiącego niedźwiedzia z piosenki dla dzieci, którego to raczej nie należy budzić.

Wygląda na to, że w warunkach głębokiego lądu, stałego grafiku prowadzonych przeze mnie treningów, zbudowałem system zachowań (niczym bóbr żeremia) gwarantujacych niedźwiedziowi spokojny sen.

A tego lata denerwuję go a to norweskimi fiordami , a to edynburskimi improwizacjami. Co to będzie jak się obudzi?
No, ale skoro nastała wiosna?

PostWysłano: Poniedziałek, 01 Sierpnia 2011, 22:11 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
majaa
Bywalec
<tt>Bywalec</tt>

Użytkownik #7553

[ Osobista Galeria ]

:)

PostWysłano: Piątek, 05 Sierpnia 2011, 15:04 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Edinburgh
W samym centrum odbywa się na aptekarskich wagach ważenie wielu uncji sensu .
Na peryferiach niewielkie wahania wagi wywołują depresyjne sztormy i słoneczne raje....

PostWysłano: Poniedziałek, 22 Sierpnia 2011, 12:03 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Edi. W języku GPS-u zmieniłem kurs z powrotnego 280*, na północny 00*00

Waypoint jest nieznany….. tzn. znany, ale nie chcę tam płynąć. Ważne jest utrzymanie się na kursie. Choć czuję prąd znoszący mnie z obecnego tripu. Mam jak na razie słaby „engine”. Silny charcze i krztusi się.
Drugie pytanie: co się stanie po powrocie samolotem z Ediego, bliżej równika, w Realu, na pozycję 51*49’ N 19* 28’ E ?? Zacznę zlatywać po torze przerywanego korkociągu?

Słońce jest słabo widoczne, tylko mniej więcej wiem gdzie jest. Momentami zauważam niewielką plamę światła na pokładzie. Mniej uchwytną niż u szkockiego malarza z XIX wieku Petera Grahama

(http://www.nationalgalleries.org/collection/online_az/4:322/result/0/ 4982?initial=G&artistId=3462&artistName=Peter%20Graham&sub mit=1)

Kiedyś matka sprzedała dziecko obcym ludziom. Teraz dziecko sprzedaje mnie, w czasie praktyki własnej. To nie jest dobra troska o siebie.

PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2011, 22:52 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
mnemozyne
Bywalec
<tt>Bywalec</tt>

Użytkownik #7429

[ Osobista Galeria ]

to piękny obraz, oszałamiająco

Re: <mnemozyne> Czy masz ochotę powiedzieć coś o Twojej dzisiejszej praktyce
PostWysłano: Poniedziałek, 12 Września 2011, 09:37 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Dziś lobby wojskowe w mundurze, z wyraźnymi emblematami jednostki i rangi, zdecydowanie nie uznawało mnie cywila w rozruchu porannym.

PostWysłano: Niedziela, 20 Listopada 2011, 14:48 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Stary niedźwiedź tak niepokojony Edynburgiem i norweskimi fiordami wydaje się dzisiaj spragniony wiecznego snu. Całkiem nie liczy się z porami roku . Jakby chciał bez końca śnić sen o zwycięskiej walce o przetrwanie w łagrach sowieckich.....
Jednak obudził się w Łodzi w listopadowy dzień. I przeraził, i spanikował Realem.

Ale nie na tyle, żeby odebrać mi trening. Nie na tyle, żeby nie ulec ozdrowieńczemu , energetyzującemu działaniu treningu. Bardzo zdegustowany taką witalnością i optymizmem po treningach, z trudem się godzi na pełniejsze, fajne życie .
Dzisiaj nie rozmawialiśmy chyba z sobą, ja i stary niedźwiedź. Wczoraj chyba rozmawialiśmy na początku jamu Kontaku Improwizacji......

PostWysłano: Środa, 01 Lutego 2012, 12:18 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
modest
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #227

[ Osobista Galeria ]

Dziś rano nie trenowałem.....
A wstałem o 07.30
I dobrze
i tak byłem wystarczająco rześki.....
Mam dwie motywacje do praktyki solo....

PostWysłano: Czwartek, 02 Lutego 2012, 19:55 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Marek D.
Stały uczestnik
Stały uczestnik

Użytkownik #21

[ Osobista Galeria ]

Ja też mam dwie motywacje do praktyk solo.
Nie mam zbędnych środków płatniczych na "salon odnowy biologicznej", a na wyjście na miasto nie mam ani czasu ani siły ;)

Czy masz ochotę powiedzieć coś o Twojej dzisiejszej praktyce
Forum dyskusyjne -> Umysł i ciało -> Joga

Strona 49 z 50  

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
przedszkole piaseczno||uzależnienie od gier hazardowych i innyc | hotel | katalog | tłumaczenia symultaniczne Poznań | www.dziennikarz24.eu/czy-nadajesz-sie-na
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.