Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne -> Software -> Linux -> Mandrake 10
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Mandrake 10
PostWysłano: Poniedziałek, 30 Stycznia 2006, 18:47 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
priv
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #473
Posty: 82


[ Osobista Galeria ]




Witam

Mam pewien problem, nie dziala mi internet, po zainstalowaniu Linuxa z tytulu. Instalacja przebiegla bez problemu.
Mam karte sieciowa zamontowana na plycie glownej, a plyta to Abit AV8.
Nie wiem skad ten problem, nie potrafie tego skonfigurowac, poniewaz jestem laikiem w sprawach zwiazanych z linuxem. Wiem, ze gdy wszedlem na HARDRAKE to bylo napisane przy karcie, ze modul jest nieznany. Jest tam ich sporo do wyboru, a ja nie wiem, ktory bedzie pasowal do mojej karty.
Prosze o szybka pomoc!

Pozdrawiam,
Dawid

PS. zapomnialbym, korzystam ze stalego lacza. Siec lokalna.
aa.. i przy nazwie karty, czy gdzies tam przy karcie jest VT3119, nie moge sobie z tym poradzic:/
Jeszcze jedno, mam rowniez druga karte, ktora podlaczam, gdy chce miec internet rowniez na laptopie, pomimo tego, ze wykrywa ja prawidlowo nie chce dzialac, tzn. kiedys probowalem, gdy mialem tyko jedna, ta druga karta, ktorej uzywam tylko do polaczenia od niej do laptopa kabla scrosowanego to : 3COM 3CR990-TX-95- uwaga problem dotyczy karty zamontowanej na plycie glownej, nie tego 3COMa.

Prosze o szybka odpowiedz
Pozdrawiam,
Dawid


edit: Postanowilem zaintslowac linuxa jescze raz, tym razem tego 3Coma, ktorego wykrywal trzymam w rece ( odlaczylem od kompa ), chcialem sprawdzic, czy wykryje mi ta druga karte, niestety nic to nie dalo...


Jeszcze jedno- moja wypowiedz umieszczalem na roznych forach, nie chcialo mi sie pisac za kazdym razem tego samego, dlatego to kopiuje, ale zawsze dodaje cos nowego, np. ze instalowalem jeszcze raz bez drugiej karty. Napisalem to, zeby nie zamet w wypowiedzi byl uzasadniony. Przepraszam i pozdrawiam.
  
PostWysłano: Sobota, 04 Lutego 2006, 22:32 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
priv
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #473
Posty: 82


[ Osobista Galeria ]




VIA Cicada SimpliPHY VT6122 - przynajmniej wiem co to za karta :) Teraz powiedzcie co zrobic :)



Wciaz postepy :)
Znalazlem odpowiednie sterowniki. Mam teraz taki problem :
Nie wiem jak zalogowac sie jako root, nie chce przez terminal wpisujac "su", bo sterowniki sciaglem na partycje NTFS, a z normalnego uzytkownika nie mam do niej dostepu, wiec pozostaje mi zalogowanie sie jako root w tym Mandrake oraz rzecz rownie wazna- jak zainstalowac te sterowniki???
Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam
  
Re: Mandrake 10
PostWysłano: Niedziela, 05 Lutego 2006, 20:15 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bart000
Dekurion ;-)
<tt>Dekurion</tt> ;-)
 
Użytkownik #3896
Posty: 10


[ Osobista Galeria ]




jesli dobrze kojarze to poleceniem "modprobe nazwa_modulu" (oczywiscie bez cudzyslowiow), ale nie jestem pewny bo siedze na SUSE 10
  
Re: Mandrake 10
PostWysłano: Niedziela, 05 Lutego 2006, 21:31 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
priv
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #473
Posty: 82


[ Osobista Galeria ]




Niestety to polecenie nie dziala. Plik jest spakowany. Wpisuje jako root tar zxvf( o ile pamietam :P) i nazwa pliku, wyskakuje, ze nie da sie naprawic... Probowalem z roznymi sterownikami- u wszystkich po probie rozpakowania wyskakuje to samo... Aa... i jak rozpakuje, to jak zaisntalowac?
  
Mandrake 10
Forum dyskusyjne -> Software -> Linux

Strona 1 z 1  
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
www.gabinety-stomatologiczne.info.plprzedszkole Piłapurmo wrocławszkoła forexmeble kuchenne na wymiar Kraków
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.



Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010