|
| fałszywa umowa o pracę-pomocy! |
|
|
Wysłano: Sobota, 08 Lipca 2006, 21:20 |
|
|
|
Witam! co mam z tym zrobić?
zostałem zatrudniny przez znajomego w jego firmie( remonty mieszkań)
podpisał ze mną umowę o pracę na czas okreslony ,w pełnym wymiarze pracy. od 1.02.2006 do 30.04.2006 i nastepną od 04.05.2006 do 15.08.2006 tzn do nadal,
wynagrodzenie otrzymywałem co prawda na raty ale .... no coment!
żadnych list obecnosci nie podpisywałem,żadnych druków RMUIA też nie dawał,zapewniał że wszystko opłaca.Napisałem wiec do ZUSUo sprawdzenie.
Niestety gość nie zapłacił ani grosza, mało tego MA ZAWIESZONA DZIAłALNOSC I SOBIE TEZ NIE PłACI ZUSU.
CO MOGE WTEJ SPRAWIE ZROBIć- PROSZE O POMOC. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <formatmaster> fałszywa umowa o pracę-pomocy! |
|
|
Wysłano: Sobota, 08 Lipca 2006, 21:58 |
|
|
|
Jak to co ??
Jeśli masz umowę to złożyć sprawę do sądu pracy o wypłatę świadczeń i tyle. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 16 Września 2010, 12:59 |
|
|
|
znajoma poprosiła mnie o pomoc.
starała się o dotację i potrzebowała osoby bezrobotnej zarejestrowanej w PUP. By mogła ją otrzymać, zgodziłam się podpisać fikcyjną umowę w zamian za opłacane składki ZUS i obietnicę zatrudnienia w najbliższym czasie. Od podpisania umowy minął już rok a oferty pracy ani śladu. Co więcej moje obiecane miejsce pracy wraz z siedzibą zostało zlikwidowane a ja nie mogę podjąć żadnej innej legalnej pracy, bo wciąż jestem fikcyjnie zatrudniona, co wiąże się też z utratą wszelkiej pomocy społecznej. Co mogę zrobić w tej sytuacji?
Znajoma z pewnością sama mnie nie zwolni, to łączyłoby się z koniecznością zwrotu dotacji. Czy mogę sama wypowiedzieć umowę? Wiążą się z tym jakieś konsekwencje dla mnie?
Proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawiam i z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Zakłopotana> Proszę o pomoc |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 20 Września 2010, 18:45 |
|
|
|
Umowę o pracę może wypowiedzieć zarówno pracodawca, jak i pracownik. Nie do końca rozumiem, jakie negatywne konsekwencje masz na myśli? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: fałszywa umowa o pracę-pomocy! |
|
|
Wysłano: Czwartek, 10 Stycznia 2013, 12:42 |