|
| Problem z połączeniem do Internetu przez kablówkę |
|
|
Wysłano: Środa, 25 Października 2006, 11:59 |
|
|
|
Witam,
mam internet w domu dostarczany przez lokalną telewizję kablową za pomocą modemu zewnętrznego.
Panowie z administracji zainstalowani połączenie na komputerze stacjonarnym i wszystko gra. Zostawili wszystkie informacje dotyczące IP, bramy domyślnej, Maski podsieci, alternatywny i preferowany DNS oraz adres i port LAN. Kupiłam laptopa, zainstalowałam sterowniki do karty sieciowej ETHERNET RTL 8139, dokonałam ustawień w niej wpisując wszystkie w/w dane, lecz w wierszu poleceń wpisując "ipconfig" nie zczytuje mi informacji o danych karty sieciowej, a co najważniejsze sprawdzając pingiem np. maskę podsieci dostaję informacje o danych nieprawidłowych. Dlaczego tak się dzieję, przecież jakby mi się zepsuł stacjonarny to wymieniam go na inny, i powinno wszystko działać, a tak nie jest. A może coś źle poustawiałam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <embu_2006> Problem z połączeniem do Internetu przez kablówkę |
|
|
Wysłano: Środa, 25 Października 2006, 15:10 |
|
|
|
Komputer stacjonarny musi być wyłączony, jeśli używasz w tym czasie laptopa i chcesz mieć Internet na nim. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <embu_2006> Problem z połączeniem do Internetu przez kablówkę |
|
|
Wysłano: Środa, 25 Października 2006, 17:58 |
|
|
|
eee pingujesz maske podsieci ?
a w jakim celu jesli moge spytac ?
brame to jeszce rozumiem
a nie masz przypadkiem dlawika zalozonego na MAC adres sieciowki w kompie ? wiekszosc sieci osiedlowych tak robi
zglos adminowi zeby dopisal mac sieciowki w lapie i nie uzywaj na raz obu urzadzen
albo wykup /popros/zalatw dodatkowy wewnatrzny ip dla lapa
wszystko tu zalezy od admina twojej sieci |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Problem z połączeniem do Internetu przez kablówkę |
|
|
Wysłano: Niedziela, 29 Października 2006, 10:14 |
|
|
|
A teraz nowy problem mam internet w laptopie, a na stacjonarnym go nie ma ( sprawdzałam przy włączonym laptopie, jak i wyłączonym)...pomocy!!!! |
|
|
|
|
|