Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 11:15 |
|
|
|
hardtmuth : |
pocieszam sie ze zostanie mi jeszcze drugi komp, a takto zal mi wydac 60zl na nastepnego codegena :D, bo nie kupie zasilacza za ponad 100zl, bo jest to bezsens :D..., puki co moge wylutowac tego rezystora i wstawic nowy, ale bym musial dostac schemat, bo widze ze z niego jest tylko kupa wegla :)) |
Zal ci dac 60 zl ?
A jak zasilka pociagnie za soba mobo proca i napedy ?
Troszke drozej cie to wyniesie.
ja nie pozalowalem kasy i zassalem Chiefa 360W za 250 zl. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 11:25 |
|
|
|
Cytat: |
ja nie pozalowalem kasy i zassalem Chiefa 360W za 250 zl.
|
w komputroniku maja te zasilacze za 217 PLN :>
tez mysle, zeby wymienic zasilacz na cos porzadnego, ale musze kupic sobie jeszcze jeden dysk najpierw :) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 14:15 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 14:25 |
|
|
|
Twoj ma dwa wentylatory, glosne one sa? jest moze regulator obrotow? ;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Jakość zasilaczy do PC |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 15:10 |
|
|
|
Tak, ma 2 wentylki, baaardzo ciche, jak na razie zauwazylem ze kreca sie maxymalnie 1700 rpm.
Maja regulator predkosci inside, a wypuszczony na zewnatrz kabelek do monitorowania obrotow.
Swietny zasilaczyk, nie ma porownania z HuntKeyem korego mialem wczesniej, mimo ze nie byl zlym zasilaczem :) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 15:59 |
|
|
|
nie bede wydawal tyle kasy na zasilacz, jak cos kupie jakis zlomny nastepny, tylko zamontuje mu jakis wentyl sunona na 7V i nigdy sie nie zatrzyma i nic nie przyjara :)
a jak ja nie krece, mam dwa dyski athlona 1000 cdromka gf pro, to jakis marny psu mi wystarczy, a jakies ponad 100zl mnie nie interesuja, to ze bedzie mial ladnie blyszczace radiatory czy lepszy wentyl, tepe brzegi, regulacje obrotow...po co mi to ? :d |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 16:55 |
|
|
|
hardtmuth : |
nie bede wydawal tyle kasy na zasilacz, jak cos kupie jakis zlomny nastepny, tylko zamontuje mu jakis wentyl sunona na 7V i nigdy sie nie zatrzyma i nic nie przyjara :)
a jak ja nie krece, mam dwa dyski athlona 1000 cdromka gf pro, to jakis marny psu mi wystarczy, a jakies ponad 100zl mnie nie interesuja, to ze bedzie mial ladnie blyszczace radiatory czy lepszy wentyl, tepe brzegi, regulacje obrotow...po co mi to ? :d |
hardmuth
Gadasz jak newbie calkowity.
Nie chodzi o blyszczace radiatory, tepe brzegi itp.
I tak nie widze zasilacza, tak wiec wyglad jego wali mnie calkowicie.
Chodzi o to zeby napiecia byly 100% stabilne nonstop.
Zeby wykonanie bylo profesjonalne, a nie jak w tych goownach od codegena/megabajta/l&c itp.
Otworz sobie taka zasilke i porownaj chociaz z HK, o Chiefie nie wspomne, wtedy bedziesz wiedzial dlaczego warto dac wieksza kase za dobra zasilke.
Nie ma nic za darmo. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 17:45 |
|
|
|
Dokładnie. Ale do sprzętu wymienionego przez hardtmutha to nie potrzeba chiefteca. Do tego to i Codgena dobry egzemplaż 300W starczy lub gorszy 350W. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 18:38 |
|
|
|
Na allegro swojego czasu były (może są jeszcze) Fortrony 300W. Cena chyba nawet poniżej 50zł. Miałem okazję rozkręcić takie coś i faktycznie robi wrażenie. No i waży ze 2 kg.
W przypadku szajsu L&C Deer Codegen to nie chodzi tylko o to czy pociągnie ale czy napięcia nie siadają podczas odpalenia jakiejś zasobożernej aplikacji (zwiększa się pobór prądu grafy i proca) itp. Poza tym zabezpieczania przeciwzwarciowe i przeciwprzeciązeniowe tez się liczą. A marnych zasilaczach jch nie ma. Tak samo filtrów przeciwakł. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Jakość zasilaczy do PC |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 18:48 |
|
|
|
Dokladnie tak Adam, o to wlasnie chodzi.
Dlatego wlasnie drozsze zasilki firmowe sa drozsze. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 21:58 |
|
|
|
2 tygodnie po padzie Codegena i wymianie go w serwisie na nastepnego Codegena 300W przyszla sobie nad Gdańsk burza i zabrala ze soba mojego kompa . Wał ze mnie ze nie powyłączałem wszystkiego ale mam na swoje usprawiedliwienie tyle ze grom z jasnego nieba padl nagle i niespodziewanie bo juz bylo to drugie uderzenie burzy, wydawalo sie ze juz jest ladna pogoda, jak nagle zaczelo padac, potem grzmiec gdzies w oddali, wiec sie tym nie przejołem zbytnio...aż tu nagle prosto w moja chate walneło. Mieszkam w tzw. szeregowcu, wiec nie tylko mi sie sprzety zjarały, a nie wiedziec czemu piorunochron nie zadziałał jak nalezy ....ale wracajac do tematu czy dobry zasilacz moglby sobie poradzic z takim mocnym przepieciem w sieci?? U mnie nawet UPS nie zareagowal, zasilacz przeżył, ale płyta głowna do wymiany, procek i pamieci to jeszcze nie wiem, a reszta przezyla. A no i monitor tez padl , do tego jeszcze drukarka, ktora była wyłączona |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 02 Czerwca 2003, 22:34 |
|
|
|
hmm moja zostala potraktowana wiele razy zwarciem wyjscia, podlaczalem tez rozne inne urzadzenia jak brakowalo mi 5 czy 12V do moich jakichs ukladow, czesto sie wylaczal, zabezpieczenie dziala, napiecie procka zawsze bylo troche wieksze niz potrzeba, ale to juz stabilizacja na MOBO, 12V jest o 0,2 mniejsze, 5V to kolo 4,8 lub 4,9, a 3,3 jest troche wyzsze, wiec nie ma problemu, wypalony rezystor nie przeszkadza, chociaz bym chcial dorwac schemat i zobaczyc od czego on jest i jaka ma wartosc, bo jej sie teraz nie da przeczytac :d
mam upsa, czyli inne zaklucenia z sieci mnie tez zbytnio nie martwia... :O |
|
|
|
|
|