Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne -> Software -> Programowanie :: WWW -> jak pobrac i wyswietlic dane z naglowka bmp w c++
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
jak pobrac i wyswietlic dane z naglowka bmp w c++
PostWysłano: Poniedziałek, 06 Marca 2006, 00:56 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Agusia_
Czytelnik
<tt>Czytelnik</tt>
 
Użytkownik #6080
Posty: 2


[ Osobista Galeria ]




Witam!!
Mam nastepujace pytanko
W jaki sposob wyswietlic w c++ informacje o bitmapie, przeczytalam juz ze info to znajduje sie w naglowku pliku bmp ale nie mam pojecia w jaki sposob wyciagnac i wyswietlic te dane czyli rozmiar, rodzielczosc glebia kolorow i zapisac te dane do pliku txt
Czy ma moze ktos jakis pomysl jak to zrobic??
pozdrawiam Aga
  
Re: jak pobrac i wyswietlic dane z naglowka bmp w c++
PostWysłano: Poniedziałek, 06 Marca 2006, 20:03 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Tassadar
Kapitan Heh
 
Użytkownik #3
Posty: 246


[ Osobista Galeria ]




zeby sie dowiedziec, jakie bajty naglowka co oznaczaja trzeba to znalezc w dokumentacji.
Prosto takie dane mozna uzyskac przez google.pl > "bmp wiki"
http://pl.wikipedia.org/wiki/BMP

Czyli jesli chcesz wyciagnac szerokosc musisz, po otwarciu pliku, przesunac wskaznik na bajt 18, przeczytac kolejne 4 bajty i utworzyc z nich liczbe.
szer=256*256*256*bajt0 + 256*256*bajt1 + 256*bajt2 + bajt3

Zeby wystwietlic w pliku tekstowym trzeba go zamienic na string
itoa(szer)
  
Re: <Tassadar> jak pobrac i wyswietlic dane z naglowka bmp w c++
PostWysłano: Czwartek, 09 Marca 2006, 16:17 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Agusia_
Czytelnik
<tt>Czytelnik</tt>
 
Użytkownik #6080
Posty: 2


[ Osobista Galeria ]




dobra ostatnie pytanie :)
Jestem ciemna z c++ wiec pytanie z cyklu glupich :/
w jaki sposob przesuwac ten wskaznik moze jakis kawaleczek kodu :)
nie musi nawet zapisywac tych danych do pliku wystarczy ze je wyswieltli
Przepraszam za swoje pytania ale jestem laikiem :(
pozdrawiam
  
jak pobrac i wyswietlic dane z naglowka bmp w c++
Forum dyskusyjne -> Software -> Programowanie :: WWW

Strona 1 z 1  
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
turnusy odchudzająceWilanów biuro rachunkoweukryta sobieszewoKlej do luster klej do luster LakmaChemia z niemiec
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.



Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010