Wysłano: Wtorek, 19 Kwietnia 2005, 09:14 |
|
|
|
Chciałbym zaproponować szanownym forumowiczom szaszłyki.
Mieso z indyka (lub z kurczaka) kroimy na kawałeczki i wkaładamy do jogurtu wymieszanego z przyprawą Tandoori (ja używam gotowej, ale oczywiście można ją stworzyć samemu-przepisów w necie jest mnóstwo).
W czasie marynowania mięsa przygotowujemy resztę, czyli:
pieczarki (najlepiej pokroić na 4), paprykę (kostka3x3), cebula (kroimy w krążki), moczymy patyczki (ponoć sie później nie palą ).
Nadziewamy zaczynając od papryki i na paryce kończąc (nie zsuwa się z patyczka), a pośrodku przekładamy wszystkie składniki.
Gorący piekarnik (jeszcze lepiej gril) i pieczemy. po 10 minut z każdej strony.
Dodatki. Każdy ma swój ulubiony ja zaproponuje cos wiosennego:
Makaron, który kształtem przypomina ryż. Gotujemy w osolonej wodzie. Do miseczki ogórek pokrojony w kawałki,
z czosnkiem roztartym z solą (dwa ząbki). 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie mieszamy ogórka z ugotowanym makaronem.
Tak przyządzony makaron można podawać na zimno(np. na grilu poza miastem) lub na ciepło.
Efekt końcowy wygląda tak pięknie .
SMACZNEGO |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <oozz> Zróbmy szaszłyk |
|
|
Wysłano: Wtorek, 19 Kwietnia 2005, 09:36 |
|
|
|
Jako dodatek, może być jeszcze kuskus tyż z ogórcem, ale i z pomidorkiem (sam miąższ obrany ze skórki i pokrojony w kostkę (reszta jak wyżej) i dip jogurtowo czosnkowy z dodatkiem curry (można dodać pestki słonecznika, lub orzeszki ziemne) |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 07 Lutego 2018, 16:51 |
|
|
|
Ja zeszłego lata robiłem na grillu szaszłyki z dodatkom różnych warzyw. Fajny i trochę nietypowy smak miała pieczona w tej formie cukinia, a także patison. To drugie warzywo było naszym odkryciem, może właśnie dlatego też wszyscy się nim zajadali. Ostatnio siostra trafiła nawet na artykuł na temat patisonów [reklama] więc podejrzewam, że skoro maja tyle właściwości, w tym roku też znajdą miejsce na naszej grządce. |
|
|
|
|
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.
|