Wysłano: Czwartek, 30 Grudnia 2004, 13:30 |
|
|
|
Zainspirowany wyczynami Topka (jak dobrze pamiętam) przedstawić chciałbym Państwu potrawę prostą a smaczną. Z pochodzenia włoska. Mam nadzieje, że ktoś znający się poda jej nazwę. Wegetarianie też mile widziani ( o ile ser jest na odpowiedniej poduszce czy jak to się pisze...ale to musicie sprawdzić sami)
Potrzebne składniki i przybory:
Składniki:
1. Ser Gorgonzola
2. Pół kubka śmietany
3. Łyżka masła
4. brokuły
5. białe wino (wytrawne lub półwytrawne)
6. migdały (najlepiej płatki bez skóry)
7. makaron penny (gruba rurka)
8. papryka czerwona, biały pieprz
Narzędzia:
zdjęcie narzędzi
1. Garnek
2. Patelnia (może być teflonowa ale nie musi powinna być duża)
3. Przybory do mieszania, cedzenia
4. świecznik ze świecami
5. Lampki, talerze.
6. Fartuszek (kobiety szczególnie [uśmiech])
1.Jeżeli mamy migdały ze skórką, sparzamy je wrzątkiem i po kilku minutach zdejmujemy skórę. Kroimy na kawałeczki (choć czasem miast krojenia wyjdzie kruszenie. Brokuły- odcinamy kwiatki.
zdjęcie pierwsze
2. Sprawdzamy, czy wino aby nie zepsute
zdjęcie drugie
3. Nastawiamy wodę na makaron, na patelni rozpuszczamy masło.
zdjęcie trzecie
4. Do masła kawałkami dodajemy ser. Na wolnym ogniu rozpuszczamy go. Dodajemy śmietanę i pół lampki wina (tak z 63ml )
zdjęcie czwarte
5. Pożyczamy od sąsiadki jeszcze jeden garnek[oczko] i gotujemy w nim wodę.
Do pierwszego garnka dajemy sól, łyżkę oliwy, makaron.
W drugim do osolonej wody wrzucamy na kilka (3) minuty brokuły. Blanszujemy.
6. Ugotowany makaron cedzimy, hartujemy (jak ktoś lubi) i dajemy do sosu (doprawionego pieprzem i papryką-nie solimy ser jest słony).
zdjęcie piąte
7. Dodajemy brokuły. Ostrożnie mieszamy.
zdjęcie szóste
8. Podajemy na stół.
zdjęcie siódme
SMACZNEGO
P.S. I jeszcze mała uwaga. Jeżeli komuś, do ręki "wejdzie"sofia...to niech pójdzie do lidl'a kupi wino z chile za 9.90. |
|
|
|
|
|