Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne -> Hardware -> Sieci komputerowe -> 5 kompów
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
5 kompów
PostWysłano: Wtorek, 05 Lipca 2005, 00:34 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
gROszeCK1
Stały uczestnik vip
Stały uczestnik
 
Użytkownik #297
Posty: 1047


[ Osobista Galeria ]




Miałem sobie 5 komputerów połączonych hub-em.
Jeden z komputerów miał połączenie z internetem (SDI), kolejny miał dysk z wszystkimi danymi a trzy pozostałe to stacje robocze dla pracowniczek biura korzystających z tych danych.
Komputerki były połączone hubem.
Niedawno biuro zamontowało internet na kablowym modemie (Aster), więc zmyślnie kupiłem router, aby rozdzielić internet na komputery. Podłączyłem 3 komputery pracowniczek do routera. Niestety coś z routerem jest nie tak (albo nie mogę skonfigurować) i wróciłem z powrotem na huba.
I tu mnie dopadła zagadka:
3 komputery się widzą, ale nie widzą komputera z danymi i komputera z netem, natomiast komputer z netem oraz z danymi się widzą nawzajem nie widząc pozostałych. A nic nie zmeniałem w ustawieniach sieciowych :/
OS: Windows 98, na kompie z danymi Win 2000

W czym tkwi kruczek? Możliwe, że router poprzez podłączenie coś pozmieniał w systemowych ustawieniach sieciowych?
  
Re: <gROszeCK1> 5 kompów
PostWysłano: Wtorek, 05 Lipca 2005, 21:44 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bzdury
Stały uczestnik
Stały uczestnik
 
Użytkownik #18
Posty: 1030


[ Osobista Galeria ]




pozostałe komputery szukają serwera DHCP (o adresie routera). Zrób na każdej stacji:
ipconfig /release
ipconfig /renew
  
Re: 5 kompów
PostWysłano: Czwartek, 07 Lipca 2005, 12:08 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
gROszeCK1
Stały uczestnik vip
Stały uczestnik
 
Użytkownik #297
Posty: 1047


[ Osobista Galeria ]




Dzięki wielkie, Bzdury.
A może mi pomożesz w czymś takim?
Mam router, podłączone do niego komputery oraz modem i wszystko (LAN i WAN) działa, ale ... masakrycznie wolno.
W serwisie mi nie umieli poradzić co jest, więc jadę do nich zareklamować i sprawdzić. Ale coś mi mówi, że to nie usterka routera, tylko coś trzeba poprzestawiać w sieciowych ustawieniach.
Dodam, że ta sama sieć lokalna na hubie działa ok a i modem bez pośrednictwa routera jest bez szwanku.
eusa_eh.gif
  
Re: <gROszeCK1> 5 kompów
PostWysłano: Piątek, 08 Lipca 2005, 10:15 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bzdury
Stały uczestnik
Stały uczestnik
 
Użytkownik #18
Posty: 1030


[ Osobista Galeria ]




sprawdź ustawienia DNS na routerze. To jest naczęstsza przyczyna takich objawów. Zerknij też w logi. Jeżeli występują błędy, to na pewno znajdziesz tam informacje na ten temat.
  
Re: <Bzdury> 5 kompów
PostWysłano: Niedziela, 10 Lipca 2005, 12:41 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
gROszeCK1
Stały uczestnik vip
Stały uczestnik
 
Użytkownik #297
Posty: 1047


[ Osobista Galeria ]




W ramach gwarancji wymieniono mi router na inną firmę i wszystko już jest ok.
Dzięki za pomoc :)
  
5 kompów
Forum dyskusyjne -> Hardware -> Sieci komputerowe

Strona 1 z 1  
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
Najlepsze ceny na grzejniki płytowe Kermi grzejniki kermi wrocław Kermi K22 V22 stalowe płytowe zamiast żeliwnychkoparko ładowarka Piłatransportpensjonat nad morzem Kołobrzeg pensjonaty wakacyjny pensjonattorby papierowe z nadrukiem
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.



Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010