|
| Re: <niezapominajka> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 30 Sierpnia 2004, 20:34 |
|
|
|
No to raz dwa do kuchni a wlasciwie lodowki wyszkuac skladniki i do roboty |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 15 Sierpnia 2005, 12:50 |
|
|
|
ulan : |
********
Kotlety mielone z grzybow
******** |
Kiedyś ktoś mi powiedział, że nazwa "kotlety mielone" jest karygodna. No bo najpierw robisz te kotlety, a potem je mielisz, by były "mielone"? Swoją drogą, chyba wykorzystam ten przepis |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Niedziela, 21 Sierpnia 2005, 13:49 |
|
|
|
Przepis na polewkę słupską dostalem od koleżanki z pracy, bynajmniej nie wegetarianki:
Gotujemy wywar z włoszczyzny, jednej, dużej cebuli i dwóch ząbków czosnku. W wywarze pozostawiamy symboliczne ilości warzyw. Pozostałe przydadzą się na sałatkę. :)
Osobno gotujemy trzy - cztery średnie pyry. Kroimy w sporą kostę i dodajemy do wywaru. Osobno gotujemy też przygarść kapusty kwaszonej. Można sypnąć trochę przyprawy do bigosu i potraw z kapusty. Ugotowaną kapustę dodajemy do wywaru. Również osobno moczymy, a następnie gotujemy pół opakowania grzybów leśnych. Grzyby też w końcu lądują w wywarze. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiając dwiema kostkami bulionu wegetariańskiego, trzema - czterema listkami laurowymi, przyprawami ziołowymi podług uważania (ja dałem tymianek i majeranek), odrobiną pieprzu i łyżeczką węgierskiego przecieru z papryki (uwaga: z tej łagodnej papryki!!!). Zagęszczamy łyżeczką mąki, rozbełtaną w małej ilości wody. Dodajemy odrobinę oliwy. Smacznego! :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 05:32 |
|
|
|
A skoro o grzybach mowa, to już się pojawiły maślaki i można je zrobić w śmietanie:
Smażymy na maśle lub oliwie jedną średnią cebulę, pokrajaną w plastry. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy 4 - 5 maślaków, oczyszczonych i również pokrojonych w plastry. Nie trzeba ich obierać. Dusimy przez kilka minut, mieszając oraz dodając szczyptę przypraw ziołowych, pieprzu i soli lub Vegety. Pod koniec dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany. Mieszamy. Spożywamy z chlebem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 06:15 |
|
|
|
Berger : |
przeca w diecie wegetariańskiej zupy są generalnie bardzo proste |
No chyba, że ktoś umyśli zrobić wege-żurek
Jak się okazało, to jest możliwe. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 08:17 |
|
|
|
Uwielbiam żurek! Dzięki za przypomnienie, trzeba będzie przyrządzić. :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 08:36 |
|
|
|
A bedziesz to umiał zrobić ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 18:36 |
|
|
|
Zawsze mogę zjeść w knajpie! |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 19:13 |
|
|
|
Wujek Zed : |
Spokojnie ulan, nie śpiesz się, w Twoim wypadku to daremny trud |
Matko Boska co to za spam od 6 rano? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 21:11 |
|
|
|
A znasz knajpę gdzie wege-żurek podają |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 21:22 |
|
|
|
Jasne, że znam knajpy z żurkiem, ale to już chyba nie na ten wątek? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 15:02 |
|
|
|
No i zrobiłem wczoraj zupę z soczewicy, tak jak obiecałem to w wątku obok. Przyznam bez bicia, że ta w Greenway'u na Zeylanda była smaczniejsza, tym niemniej i z mojej jestem zadowolony. A oto przepis:
Zagotowujemy półtora litra wody. Dodajemy pokrojoną w półsłupki włoszczyznę (por kroimy w plasterki - tylko część białą), a następnie pokrojoną w ćwierćplasterki średnią cebulę i ząbek czosnku. Wkrawamy cztery młode ziemniaki, pokrojone w duża kostkę. Dodajemy szklankę soczewicy - wymieszaną czerwoną i zieloną. Przyprawiamy dwiema kostkami wegetariańskiego bulionu, przyprawami ziołowymi i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i oliwę. Zagęszczamy rozbełtaną w wodzie mąką. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 15:14 |
|
|
|
Cebulkę i czosnek lepiej uprzednio podsmażyć - lepszy to smak a i oliwy nie trza dolewać na koniec.
A zamiast zagęszczać mąką lepiej nie płukać soczewicy i dłużej gotować
Acha, czosnku zdecydowanie nie żałować i uważać trza coby się nie zrumienił - dodać jak już się cebula zeszkli. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 15:17 |
|
|
|
Spróbuję zrobić jak mówisz. Obawiałem się, że podsmażona cebula za bardzo zdominuje zupę i zupa bardziej cebulową niż soczewicową będzie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 17:11 |
|
|
|
Spokojna Twoja była kwadratowa, jak nie zesmażysz cebuli na wióry to będzie ok.
Zresztą soczewica sama w sobie ma smak z rodzaju neutralnych raczej, więc mocniejszy akcent nie zaszkodzi.
BTW, tak mne to teklo Berger, co to są "półsłupki" ? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 20:34 |
|
|
|
Słupki przekrojone na pół. W zasadzie spokojnie to mogą być nawet ćwierćsłupki. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 29 Sierpnia 2005, 07:03 |
|
|
|
Albo innymi słowy taka kostka, tyle że znacznie wydłużona. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 01 Listopada 2005, 20:12 |
|
|
|
Przepis na pewno szybki (przyrządzenie dania zajmuje mi ok.20 min.)...
Ciekawy? Może dlatego, że szybki .
Składniki: marchew, olej, ryż, przyprawy (oregano, bazylia, sól).
Najpierw wstawić ryż, coby się ugotował. Jak ryż powoli się gotuje obrać marchewkę i pokroić na krążki. Pokrojoną marchew wrzucić na patelnię, na której jest olej rozgrzany. Przykryć pokrywką patelnię. Od czasu do czasu pomieszać (można trochę wody dolać, w zalezności od tego, ile z marchewki się soku wydusiło). Jak się już marchewka udusi doprawić solą i pozostałymi przyprawami. Ryż na talerz wyłożyć, a na ryż zawartość patelni.
Smacznego! |
|
|
|
|
|