Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne -> Umysł i ciało -> Wegetarianizm -> Przepisy szybkie i ciekawe :) Idź do strony 1, 2, 3, 4
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Re: <niezapominajka> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Poniedziałek, 30 Sierpnia 2004, 20:34 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
ulan
pcandsoft.pl vip
 
Użytkownik #256
Posty: 1291


[ Osobista Galeria ]




No to raz dwa do kuchni a wlasciwie lodowki wyszkuac skladniki i do roboty cool.gif
  
Re: Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Poniedziałek, 15 Sierpnia 2005, 12:50 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
grusia
Nałogowy uczestnik
<tt>Nałogowy uczestnik</tt>
 
Użytkownik #1372
Posty: 3053


[ Osobista Galeria ]




ulan :
********
Kotlety mielone z grzybow
********


Kiedyś ktoś mi powiedział, że nazwa "kotlety mielone" jest karygodna. No bo najpierw robisz te kotlety, a potem je mielisz, by były "mielone"? wink.gif Swoją drogą, chyba wykorzystam ten przepis smile.gif
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Niedziela, 21 Sierpnia 2005, 13:49 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




Przepis na polewkę słupską dostalem od koleżanki z pracy, bynajmniej nie wegetarianki:

Gotujemy wywar z włoszczyzny, jednej, dużej cebuli i dwóch ząbków czosnku. W wywarze pozostawiamy symboliczne ilości warzyw. Pozostałe przydadzą się na sałatkę. :)
Osobno gotujemy trzy - cztery średnie pyry. Kroimy w sporą kostę i dodajemy do wywaru. Osobno gotujemy też przygarść kapusty kwaszonej. Można sypnąć trochę przyprawy do bigosu i potraw z kapusty. Ugotowaną kapustę dodajemy do wywaru. Również osobno moczymy, a następnie gotujemy pół opakowania grzybów leśnych. Grzyby też w końcu lądują w wywarze. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiając dwiema kostkami bulionu wegetariańskiego, trzema - czterema listkami laurowymi, przyprawami ziołowymi podług uważania (ja dałem tymianek i majeranek), odrobiną pieprzu i łyżeczką węgierskiego przecieru z papryki (uwaga: z tej łagodnej papryki!!!). Zagęszczamy łyżeczką mąki, rozbełtaną w małej ilości wody. Dodajemy odrobinę oliwy. Smacznego! :)
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 05:32 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




A skoro o grzybach mowa, to już się pojawiły maślaki i można je zrobić w śmietanie:

Smażymy na maśle lub oliwie jedną średnią cebulę, pokrajaną w plastry. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy 4 - 5 maślaków, oczyszczonych i również pokrojonych w plastry. Nie trzeba ich obierać. Dusimy przez kilka minut, mieszając oraz dodając szczyptę przypraw ziołowych, pieprzu i soli lub Vegety. Pod koniec dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany. Mieszamy. Spożywamy z chlebem.
  
Re: Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 06:15 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Wujek Zed
Stary pierdoła
 
Użytkownik #165
Posty: 1361


[ Osobista Galeria ]




Berger :
przeca w diecie wegetariańskiej zupy są generalnie bardzo proste


No chyba, że ktoś umyśli zrobić wege-żurek wink.gif
Jak się okazało, to jest możliwe.
  
Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 08:17 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




Uwielbiam żurek! Dzięki za przypomnienie, trzeba będzie przyrządzić. :)
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 08:36 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Wujek Zed
Stary pierdoła
 
Użytkownik #165
Posty: 1361


[ Osobista Galeria ]




A bedziesz to umiał zrobić ? doubt.gif
  
Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 18:36 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




Zawsze mogę zjeść w knajpie! biggrin.gif
  
Re: Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 19:13 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
ulan
pcandsoft.pl vip
 
Użytkownik #256
Posty: 1291


[ Osobista Galeria ]




Wujek Zed :
Spokojnie ulan, nie śpiesz się, w Twoim wypadku to daremny trud lol.gif


Matko Boska co to za spam od 6 rano? doubt.gif
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 21:11 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Wujek Zed
Stary pierdoła
 
Użytkownik #165
Posty: 1361


[ Osobista Galeria ]




A znasz knajpę gdzie wege-żurek podają shock.gif
  
Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 23 Sierpnia 2005, 21:22 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




Jasne, że znam knajpy z żurkiem, ale to już chyba nie na ten wątek? eusa_eh.gif
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 15:02 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




No i zrobiłem wczoraj zupę z soczewicy, tak jak obiecałem to w wątku obok. Przyznam bez bicia, że ta w Greenway'u na Zeylanda była smaczniejsza, tym niemniej i z mojej jestem zadowolony. A oto przepis:

Zagotowujemy półtora litra wody. Dodajemy pokrojoną w półsłupki włoszczyznę (por kroimy w plasterki - tylko część białą), a następnie pokrojoną w ćwierćplasterki średnią cebulę i ząbek czosnku. Wkrawamy cztery młode ziemniaki, pokrojone w duża kostkę. Dodajemy szklankę soczewicy - wymieszaną czerwoną i zieloną. Przyprawiamy dwiema kostkami wegetariańskiego bulionu, przyprawami ziołowymi i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i oliwę. Zagęszczamy rozbełtaną w wodzie mąką.
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 15:14 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Wujek Zed
Stary pierdoła
 
Użytkownik #165
Posty: 1361


[ Osobista Galeria ]




Cebulkę i czosnek lepiej uprzednio podsmażyć - lepszy to smak a i oliwy nie trza dolewać na koniec.
A zamiast zagęszczać mąką lepiej nie płukać soczewicy i dłużej gotować wink.gif

Acha, czosnku zdecydowanie nie żałować i uważać trza coby się nie zrumienił - dodać jak już się cebula zeszkli.
  
Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 15:17 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




Spróbuję zrobić jak mówisz. Obawiałem się, że podsmażona cebula za bardzo zdominuje zupę i zupa bardziej cebulową niż soczewicową będzie.
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 17:11 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Wujek Zed
Stary pierdoła
 
Użytkownik #165
Posty: 1361


[ Osobista Galeria ]




Spokojna Twoja była kwadratowa, jak nie zesmażysz cebuli na wióry to będzie ok.
Zresztą soczewica sama w sobie ma smak z rodzaju neutralnych raczej, więc mocniejszy akcent nie zaszkodzi.

BTW, tak mne to teklo Berger, co to są "półsłupki" ?
  
Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Niedziela, 28 Sierpnia 2005, 20:34 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




Słupki przekrojone na pół. W zasadzie spokojnie to mogą być nawet ćwierćsłupki.
  
Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Poniedziałek, 29 Sierpnia 2005, 07:03 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Berger
Sentinel
 
Użytkownik #223
Posty: 5725


[ Osobista Galeria ]




Albo innymi słowy taka kostka, tyle że znacznie wydłużona. wink.gif
  
Re: Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Wtorek, 01 Listopada 2005, 20:12 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
aglo
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #4048
Posty: 113


[ Osobista Galeria ]




Przepis na pewno szybki (przyrządzenie dania zajmuje mi ok.20 min.)...
Ciekawy? Może dlatego, że szybki smile.gif .

Składniki: marchew, olej, ryż, przyprawy (oregano, bazylia, sól).

Najpierw wstawić ryż, coby się ugotował. Jak ryż powoli się gotuje obrać marchewkę i pokroić na krążki. Pokrojoną marchew wrzucić na patelnię, na której jest olej rozgrzany. Przykryć pokrywką patelnię. Od czasu do czasu pomieszać (można trochę wody dolać, w zalezności od tego, ile z marchewki się soku wydusiło). Jak się już marchewka udusi doprawić solą i pozostałymi przyprawami. Ryż na talerz wyłożyć, a na ryż zawartość patelni.
Smacznego!
  
Re: Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Poniedziałek, 05 Grudnia 2005, 22:57 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Maga
Stały uczestnik
<tt>Stały uczestnik</tt>
 
Użytkownik #390
Posty: 639


[ Osobista Galeria ]




ma ktos może przepis
na tofu (ten z puszkkki się nie sprawdził)
napewno nie jest on szybki i ciekawy, ale moze ktos go tu zna
a nie chce nowego tematu tworzyć
  
Re: <Maga> Przepisy szybkie i ciekawe :)
PostWysłano: Poniedziałek, 05 Grudnia 2005, 23:29 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
ulan
pcandsoft.pl vip
 
Użytkownik #256
Posty: 1291


[ Osobista Galeria ]




Nie wiem czy Berger kiedys nie mial... ale on nie ma neta wiec pozostaje Ci czekac na niego albo uzyc googli i liczyc na szczescie wink.gif
  
Przepisy szybkie i ciekawe :)
Forum dyskusyjne -> Umysł i ciało -> Wegetarianizm

Strona 2 z 4  
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.



Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010