|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Środa, 07 Grudnia 2005, 00:08 |
|
|
|
no własnie google na nic sie zdały
zmarnowałam tylko 500 g soi
bo nawet mleko sojowe na nic sie zdało po olbrzymiej ilości zakwaszacza ktory nie zadziałał |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <ulan> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Sobota, 14 Stycznia 2006, 20:07 |
|
|
|
Myślę, że mam, ale nie przy sobie. Poszukam.
P.S. Tofu można też kupić w sklepie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Sobota, 14 Stycznia 2006, 20:18 |
|
|
|
A nie widzi ze Maga nie chce tego sklepowego? |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <ulan> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Sobota, 14 Stycznia 2006, 20:33 |
|
|
|
Zrozumiałem, że przepis z puszki się nie sprawdził (,,ten'' z puszki). |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 23 Stycznia 2006, 09:38 |
|
|
|
1 kg soi moczymy przez noc. Rano dolewamy wody, tak, zeby w sumie byly 3 litry. Miksujemy soje na surowo. Gotujemy, uwazajac, zeby nie wykipialo. Odcedzamy. Wyrzucamy mul z sitka. Pozostaly plyn to mleko sojowe. Zakwaszamy je cytryna lub kwaskiem. Mieszamy i odcedzamy na sitku. Tym razem nie wyrzucamy tego, co zostaje na sitku. To wlasnie tofu. Nie zdziwmy sie - bedzie tego bardzo niewiele. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Sobota, 04 Lutego 2006, 02:59 |
|
|
|
o dzieki wielkie:)
przetestuje go niebawem
a ze kupic mozna to wiem
ale jaka radocha zrobic samemu
taka puszka;)
http://puszkkka.spinacz.pl |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Czwartek, 09 Marca 2006, 21:17 |
|
|
|
O racuchach "na winie" jeszcze chyba nie było mowy więc krótki instruktarz z obrazkami dla niecytatych wułala:
1. Zamięszać ciasto jak na naleśniki jeno z dodatkiem proszku do pieczenia i z udziałem wody mineralnej z bubliczkami.
2. Wygarnąć śmieci z lodówki pokroić w kosteczkę i dodać do ciasta.
3. Na rumiano usmażyć na niepłytkim a godnie rozgrzanym uleju.
4. Podać głodnemu bydlęciu ze sosikiem mocno czosnkowym (przepis na privie - 250 + VAT).
Dobrou hut.
PS Nie nadaje się na romantyczne wieczory - sakramencko odbija się czosnkiem |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Czwartek, 09 Marca 2006, 23:34 |
|
|
|
Cos na szybciutko....
Sladniki: oberzyny*, sol, maka, jajka, olej.
Oberzyny obrac i pokroic na na niegrube plasterki, posypac sola i odstawic w takim stanie na dluzsza chwile, az warzywo wypusci z siebie wode. Takie miekkie plasterki otoczyc w mace i w jajku (mozna tez dodatkowo w bulce tartej, ale w takiej grubej panierce zatraca sie smak oberzyny) i smazyc na rozgrzanym oleju do osiagniecia zlotego koloru. Poniewaz warzywo to bardzo szybko wciaga olej, w celu odtluszczenia polozyc, po zdjeciu z patelni, na recznik papierowy. Najlepiej sie nadaje na brunchowe przedpoludnie. Smacznego!
*inaczej baklazany lub tez jak sie wlasnie doczytalam, gruszki milosne.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 11 Kwietnia 2006, 21:19 |
|
|
|
Berger : |
To wlasnie tofu. Nie zdziwmy sie - bedzie tego bardzo niewiele. |
U mnie wychodzi sporo. Ja namaczam tylko jedną szklankę soi i otrzymuję z tego ok. 55 dag tofu.
Namoczoną soję miksuję porcjami w blenderze (po 1 szkl. soi, do tego 2-3 szkl. wody). Dobrze zmiksowaną soję wrzucam na sito, mieszam łyżką. Robię tak z całą namoczoną soją. Pozostałości na sitku jeszcze raz miksuję z wodą (1 szkl. wody i 1 szkl. masy), odcedzam na sitku, masę wyrzucam. Płyn gotuję ok. 40 min. na maleńkim ogniu (dobrze mieć garnek z grubym dnem, bo lubi się przypalać), na koniec dodaję sok z cytryny - ok. 3-4 łyżek, zestawiam z ognia i po kilku minutach (widać już wyraźnie ścięte grudki) wylewam na durszlak, na którym jest ściereczka lub gaza. Zostawiam, aż odcieknie. Gotowe. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Ania D.> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Środa, 19 Kwietnia 2006, 17:43 |
|
|
|
Możliwe, że Tobie wychodzi sporo. Podałem przepis na odpowiedzialność kuzyna, któremu zawsze wychodziło tyle tofu, co kot napłakał. Sam nigdy nie robilem tofu. Jeżeli już, kupowałem w sklepie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Środa, 19 Kwietnia 2006, 20:54 |
|
|
|
Brakowało mi pomysłu na jutrzejszy szybki obiad .EUREKA! Jednak faceci też cos potrafią ;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Środa, 19 Kwietnia 2006, 21:53 |
|
|
|
Mój przepis na szybki obiad
2-3 cebule
narchew,por.papryka świeża lub może być marynowana
kukurydza i groszek z puszki,
pędy bambusa(niekoniecznie)
przyprawy wdg.uznania ja polecam curry.bazylie..sos sojowy,sól pieprz paprykę słodką i chili(szczypta)
sos słodko kwaśny polecam Łowicz w słoiczku
ewentualnie mozna dodać tofu jak ktoś lubi
cebulke pokroić w kostkę zeszklić z carry na oliwie pokroić pora i marchew na zapałkę dodać do cebuli wszystkie warzywa( tofu)
doprawić do smaku wlać sos słodko kwaśny zagotować
i gotowe
podawać z ryżem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Środa, 19 Kwietnia 2006, 22:55 |
|
|
|
fiolka44 : |
EUREKA! Jednak faceci też cos potrafią ;) |
Eureka ?
Też ?
PRZEDE WSZYSTKIM !! |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Berger> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 16 Maj 2006, 21:18 |
|
|
|
ja ubarwiam krupniczek kwaszonym ogórkiem, który ucieram na grubych oczkach i dodaje pod koniec gotowania.Polecam:) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 16 Maj 2006, 21:23 |
|
|
|
No dobra! Zwracam honor... Tylko udają,że nie potrafią:) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <fiolka44> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 16 Maj 2006, 22:14 |
|
|
|
Zaś jakieś rewolucyjne tezy Waćpanna głosisz. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Poniedziałek, 08 Lutego 2010, 21:04 |
|
|
|
wiecie, że z fasoli można nawet upiec tort? Oszalałem ostatnio na punkcie fasoli. Z namoczonej, ugotowanej i zmielonej fasoli z dodatkami jak do mielonych można zrobić pyszne kotlety. Sałatek zatrzęsienie. Najprostsza ugotowana fasola + dużo smażonej cebuli, skropione cytryną , można posypać orzechami włoskimi. Pycha. Jak ktoś szuka przepisów polecam książkę "Fasola z Doliny Dunajca" od której wszystko się w moim domu zaczęło. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <CezaryZG> Przepisy szybkie i ciekawe :) |
|
|
Wysłano: Wtorek, 16 Lutego 2010, 23:11 |
|
|
|
Na szybko z mojego, ulubionego regionu. Na 2 osoby.
Szpinak (może być bounduelle mrożony-1 kostka, czyli pół paczki).
2 ząbki czosnku, troszkę masła, 100g gorgonzoli, trochę śmietany do rozrzedzenia sosu. I tagliatelle.
Reszta banalna. Na maśle drobno krojony czosnek. ( zapach wywabił już wszystkie misie z gawry i ślina zaczęła ciec. UWAGA. NIE palimy masła i nie palimy czosnku. Dajemy szpinak. Ja trochę rozmrażam, kroję i na patelnie (a tu woda już bulgoce na makaron..więc wrzucamy-mamy jeszcze z 8 minut). Szpinak nabiera konsystencji gęstej-śmietaną go. Dodajemy gorgonzolę (jeszcze 3 minuty makaronu). Sos doprawiamy białym pieprzem. Jeżeli jest za gęsty-śmietana. Pamiętajcie. Makaron może zaczekać minutkę na sos. Sos jak czeka na makaron...gęstnieje, przywiera itp.
I cóż. Delikatnie wyciągamy makaron (by pozostał kształt "gniazd"). Sos na wierzch. Można posypać parmezanem.
(Czemu to wino jeszcze nie nalane??? )
I już tylko od drugiej "połówki" i niczym nie skrępowana konsumpcja.
Na koniec dwie uwagi.
Faceci najczęściej jak już gotują- to z duszą. Kobiety...bo muszą.
A wątek ten...powinien być też na smakoszach..ale niech stracę
I znów wykopaliska... J@ger wybacz |
|
|
|
|
|