Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne -> Software -> Inne OS -> DOS Idź do strony 1, 2
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
DOS
PostWysłano: Czwartek, 25 Marca 2004, 21:08 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
indeger
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #646
Posty: 95


[ Osobista Galeria ]




W jaki sposob moge wlaczyc DOS'a? Korzystam w chwili obecnej z systemu operacyjnego Windows XP Home Edition.
  
Re: <indeger> DOS
PostWysłano: Czwartek, 25 Marca 2004, 22:15 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Tirinti
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #28
Posty: 1295


[ Osobista Galeria ]




Jakotakiego DOSu to nie ma w NTpochodnych.
W Accessories jest Commannd Prompt.
  
Re: <indeger> DOS
PostWysłano: Czwartek, 25 Marca 2004, 22:47 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
J@ger
n00b vip
 
Użytkownik #15
Posty: 3708


[ Osobista Galeria ]




hmm podobne macie te awatary :]

albo wiersz polecen albo dyskietka startowa z dosem

ale jesli chcesz korzystac przy tym z hdd a masz ntfs na dysku to raczej zapomnij
  
Re: DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 00:17 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
hardtmuth
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #2
Posty: 1301


[ Osobista Galeria ]




sorki za offtopic, ale pierwsze co pomyslalem to ze Tirinti gada ze soba...


windos+R

cmd
  
Re: DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 17:01 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
indeger
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #646
Posty: 95


[ Osobista Galeria ]




Mam avator co Tirinti, gdyz popieram jego apel biggrin.gif

Jesli chodzi o ten dos to hmm... po prostu sciaglem na kompa stara gre FROG (taka zielona zabka) i chce ja uruchomic; na XP nie bardzo to wychodzi dlatego chce sprobowac w srodowisku dos... wiec jak ja wlaczyc i w czym (dawniej gralem w nia na dos-ie /97r. na moim pierwszym kompie, a teraz nie wiem nawet czy mam cos takiego jak "dos")
  
Re: <indeger> DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 17:44 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
hardtmuth
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #2
Posty: 1301


[ Osobista Galeria ]




nie uda Ci sie jej odpalic, jest to juz za stara gierka jak na te procesory, sam probowalem i na duronie 800 nawet nie chce dzialac...

a co do avatara to 4kB to duzo i wystarczajaco w zupelnosci, tylko jakas kompresje wrzucic i w takim rozmiarze...hmm da siewszystko upchac, jak widac moj avatar jakos ladnie wyglada, a ma 3,5kB
  
Re: DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 17:51 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
ulan
pcandsoft.pl vip
 
Użytkownik #256
Posty: 1291


[ Osobista Galeria ]




[OT]
Jasne nie ma to jak forum dyskusyjne zapier... avatarami, datami urodzin, sygntaurkami na polowe ekranu i czyms jeszcze mniej przydatnym.
[/OT]

A po drugie Tirinti juz Ci odpisal ze w rodzinie NTpochodnych nie ma czegos takiego jak DOS, jest tylko i wylacznie linia polecen.
  
Re: DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 18:48 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
indeger
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #646
Posty: 95


[ Osobista Galeria ]




Czy procesor ma wplyw na stare gry?

Chcialbym wyjasnic jeszcze sprawe DOS-a. Otoz czy on czasem nie jest systemem zarzadzajacym plikami takim jak chocby Windows? Czy nie mozna go jakos doinstalowac tak aby swobodnie moc poruszac sie w nim po swoim dysku?
  
Re: <indeger> DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 19:00 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
ulan
pcandsoft.pl vip
 
Użytkownik #256
Posty: 1291


[ Osobista Galeria ]




Mozesz miec na swoim dysku tyle systemow operacyjnych ile Ci sie podoba. m.in. DOS'a, tylko ze z jego poziomu bedzie klopot z poruszaniem sie po dyskach sformatowanych w NTFS.
  
Re: DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 19:19 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
indeger
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #646
Posty: 95


[ Osobista Galeria ]




Dlaczego i co to jest to NTFS ;/
  
Re: <indeger> DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 21:13 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Tirinti
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #28
Posty: 1295


[ Osobista Galeria ]




Windows 9x mają w sobie DOS co jest wadą pomijając sytuacje wymagające kompatybilności z DOS.
Windows NT był napisany od podstaw i DOSa nie ma.
Są różne systemy plików. DOS ma FAT16 (FAT12 dla dyskietek) ale widzi też FAT32 stosowany w Win98. NT ma swój system plików NTFS, który jest lepszy od FAT. XP obsługuje i FAT32 i NTFS, ale powinno się mieć NTFS. DOS nie widzi dyskó NTFS.
Swoją drogą to Frog chyba mieści się na dyskietce. Zrób sobie u kogoś z Win 9x dysk systemowy skasuj wszystko poza command.com, io.sys, msdos.sys, config.sys, autoexec.bat i himem.sys. dograj na dyskietkę Froga i powinno wystarczyć. Zapomniałem już składnię config.sys i autoexec.bat więc nie pamiętam co trzeba w nim mieć.
  
Re: <ulan> DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 21:16 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Tirinti
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #28
Posty: 1295


[ Osobista Galeria ]




Co do OT.
W konfiguracji każdy może sobie ustawić, czy chce widzieć avatary i obrazki, czy nie. Ja rozumiem, że nie powinno się zagracać serwera avatarami, ale dlaczego nie moża użyć jako avatara pliku znajdującego się na innym serwerze. Mój zajmóje 14kB. Przy 9kB wygląda znośnie, przy 4kB kiepsko. Poza tym dlaczego nie można mieć obrazka w podpisie.
  
Re: <indeger> DOS
PostWysłano: Piątek, 26 Marca 2004, 22:41 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
hardtmuth
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #2
Posty: 1301


[ Osobista Galeria ]




to odpal sobie na jakims szybkim procesorze i zobaczysz, a powodem jest chyba... wina kompilatora, ktorym byla gra kompilowana, gdyz dawno temu procesory nie byly takie szybkie, a kompilator ustalat predkosc gry w oparciu o szybkosc procesora, predkosc tak mocno wzrosla, ze dochodzilo do bledu, nei wiem na ile ta opowiesc jest bajka a na ile prawda...moze Tirinti cos wiecej powie :/
  
Re: DOS
PostWysłano: Sobota, 27 Marca 2004, 01:19 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
J@ger
n00b vip
 
Użytkownik #15
Posty: 3708


[ Osobista Galeria ]




Tirinti :
ale dlaczego nie moża użyć jako avatara pliku znajdującego się na innym serwerze.


nie mozna ?
hmm moj jakos lezy na innym serwerze
  
Re: <J@ger> DOS
PostWysłano: Sobota, 27 Marca 2004, 01:23 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
hardtmuth
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #2
Posty: 1301


[ Osobista Galeria ]




oj nie lezy, sprawdz sam adres :]
  
Re: <Tirinti> DOS
PostWysłano: Sobota, 27 Marca 2004, 02:12 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
ulan
pcandsoft.pl vip
 
Użytkownik #256
Posty: 1291


[ Osobista Galeria ]




Zapytaj EDDka lol.gif , ale na wszelkich forach specjalistycznych ktore mam przyjemnosc czytywac, a takie wedlug mnie mialo byc to w zalozeniu, ucina sie wszelkie zbyteczne wodotryski, jak wielkie avatary, czy obrazki w podpisie.
  
Re: DOS
PostWysłano: Sobota, 27 Marca 2004, 10:35 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
indeger
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>
 
Użytkownik #646
Posty: 95


[ Osobista Galeria ]




Jesli chodzi o obrazki w podpisach to jestem przeciw. Zgadzam sie, ze forum nie powinno byc miejscem na wszelkie wodotryski ale z umiarem... Wedlug mnie zwiekszenie pojemnosci obrazka do 9 KB i wielkosci 90 x 90 pikseli nie wplyneloby zbytnio na wczytywanie forum, a na pewno nie zasmiecaloby serva wowczas gdy mozliwe byloby podawanie linkow. Nie rozumiem dlaczego zwykly avator uznawany jest za wodotrysk? Czytam jedno profesjonalne forum traktujace o php (najwieksze w Polsce, nie bede podawal adresu aby nie bylo tu uznane za reklame) i jakos tam panuje porzadek, nikt nikogo sie nie czepia, forum jest czytelne, szybko sie laduje i jest ok. Dlaczego tutaj tak nie moze byc? ;/
  
Re: <indeger> DOS
PostWysłano: Sobota, 27 Marca 2004, 11:21 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
hardtmuth
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #2
Posty: 1301


[ Osobista Galeria ]




ale pomysl sobie ze takie 10kB to moze byc 1sek w plecy w ladowaniu strony.... przy niektorych laczach
  
Re: DOS
PostWysłano: Sobota, 27 Marca 2004, 13:50 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
ulan
pcandsoft.pl vip
 
Użytkownik #256
Posty: 1291


[ Osobista Galeria ]




Tirinti :
Co do OT.
W konfiguracji każdy może sobie ustawić, czy chce widzieć avatary i obrazki, czy nie. Ja rozumiem, że nie powinno się zagracać serwera avatarami, ale dlaczego nie moża użyć jako avatara pliku znajdującego się na innym serwerze. Mój zajmóje 14kB. Przy 9kB wygląda znośnie, przy 4kB kiepsko. Poza tym dlaczego nie można mieć obrazka w podpisie.


Tiritni czy ty uzywasz innego forum niz ja? crazy.gif bo u mnie nie mozna wylaczyc avatarow. A dlaczego nie mozna uzyc obrazka lezacego na innym serwerze to pytanie raczej do tworcow phpBB niz do mnie tongue.gif , podejrzewam ze podyktowane to jest wzgledami bezpieczenstwa, a szczerze mowiac wali mnie to na tyle ze nie mam ochoty wglebiac sie w strukture engine'u tegoz forum. Jak chcesz poczytac posty ktore zasmiecone sa roznokolorowymi krzykliwymi gifami i jpg'ami to poszukaj forum w stylu bravo, czy inszej inszosci. Ja chce korzystac z czytelnego forum, pieknego dzieki swej prostocie, a nie kobylu w ktorej wiecej grafiki niz tresci, pomijajac juz czas ladowania takiej strony doubt.gif
  
Re: <hardtmuth> DOS
PostWysłano: Sobota, 27 Marca 2004, 15:58 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Tirinti
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>
 
Użytkownik #28
Posty: 1295


[ Osobista Galeria ]




Napewno Turbo Pascal a właściwie programy nim skąpilowane miały problem z zaszybkimi procesorami. Później zrobili patha.
To zależy od podejścia programisty. Właściwe podejście to przed wygenerowaniem klatki pobrać czas i obliczyć ile mineło go od poprzedniej klatki i na tej podstawie policzyć położenia obiektów itp. Niewłaściwe podejście to na początku ustalić prędkość procesora i później dzielić przesunięcie ustalone dla procesora o umownej prędkości 100% przez ustalony dzielnik. Jeśli dzielnik będzie w zmiennej 16bitowej a za podstawę bierze się 100 to wystarczy że mamy procesor ponad 650razy szybszy i program sobie nieporadzi. Jeszcze gorzej jak programista dał zmienną ze znakiem, wówczas procek ponad 320x szybszy będzie mieł prędkość ujemną.
  
DOS
Forum dyskusyjne -> Software -> Inne OS

Strona 1 z 2  
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
Wodomierze 2018 Wrocław wodomierze wrocław Wodomierz legalizacja 2018busy Kolnwynajem autobusów Piłaprace ziemne Złotówtransport ziemi Piła
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.



Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010