Wysłano: Poniedziałek, 09 Czerwca 2008, 12:43 |
|
|
|
Zacznę od piwa - widma pod tytułem Krakonoš. Pił ktoś? Piwo jest podobno produkowane w Trutnovie. Po raz pierwszy zauważyłem reklamy Krakonoša właśnie w okolicach tego miasta półtora roku temu. Ale jak próbowałem rzeczone piwo kupić w sąsiednim Pecu pod Śnieżką, nie było go nigdzie. W ostatnią sobotę spróbowałem po raz kolejny. Tym razem w Malé Úpie na przełęczy Okraj, w hospodzie, która przy drzwiach wywiesiła informację, że ma Krakonoša i Gambrinusa. I co? I był tylko Gambrinus. Nie mówię, że nie jest dobry, ale ja miałem ochotę spróbować Krakonoša. A musiałem się kontentować tylko tekturowym waflem... |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 11 Czerwca 2008, 10:03 |
|
|
|
Nie wiem co się z nim stało, ale było bardzo popularne w Sudetach, w pewnym czasie nawet po obu stronach granicy. Pamiętam jak w Nachodzie do królowały trzy gatunki lehvovego: Primator, Opat i Krkonos właśnie.
Natomiast w większości hospod lano Krkonosa z pipy i było zacne. |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> České pivo |
|
|
Wysłano: Środa, 11 Czerwca 2008, 19:36 |
|
|
|
Strýcu, dzięki, ale po pierwsze lahvového, a po drugie jednak Krakonoš. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 11 Czerwca 2008, 21:04 |
|
|
|
Przydupcasz się |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> České pivo |
|
|
Wysłano: Czwartek, 12 Czerwca 2008, 00:13 |
|
|
|
W życiu bym Acana nie dupcył! Chciał pewnie Acan raczej rzec, że staram się być purystą językowym i w tej kwestii muszę się z Acanem zgodzić.
Co do Primátora, to miałem przyjemność pić to zacne piwo w schronisku Jelenka, również w ostatnią sobotę. Zaś już w niedzielę, w knajpie w Bolkowie spróbowałem czeskiego piwa Skalák i muszę powiedzieć, że i ten napój biedy nie robi. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 12 Czerwca 2008, 07:54 |
|
|
|
No tośmy się nie zgrali, ja w Bolkowie wew te sobotę zamiaruje gościć ;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| Re: <Wujek Zed> České pivo |
|
|
Wysłano: Czwartek, 12 Czerwca 2008, 10:53 |
|
|
|
A ja, jak dobrze wszystko pójdzie, będę w okolicach Śmigla. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Wtorek, 17 Czerwca 2008, 08:20 |
|
|
|
Centrum.cz chyba wyczaiło, że mamy piwno-czeski wątek i podrzuciło przepis na... zakąskę. A właściwie przystawkę. Na piwie.
Předkrm:
Rajčata plněná pivní pěnou
Potřebujeme čtyři rajčata, 120 g Lučiny, 50 g pomazánkového másla, 0,5 dl černého piva, 10 g hořčice, worcester (dle chuti), sůl, pepř
Lučinu našleháme s tukem a tmavým pivem do pěny tak, aby se dala nastříkat sáčkem do vydlabaného rajského jablíčka. Pěnu ochutíme hořčicí, worcesterem, solí a pepřem. Naplněné rajče ozdobíme bylinkami. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Czwartek, 19 Czerwca 2008, 12:54 |
|
|
|
Czeskie piwo dobrze też smakuje do zupy. Zwłaszcza, kiedy i tak jest jej składnikiem. ;)
Cibulová polévka na pivě
Potřebujeme 500 g zeleninu do polévky, 750 g cibule (šalotka), ½ lžičky pepře (celého), 2,5 dl světlého piva Medium, 100 g bílé veky, 20 g másla, 2 stroužky česneku, 125 g eidamu, sůl, pepř
Zeleninu nakrájíme, vložíme do studené vody, přidáme sůl a pepř a vaříme asi půl hodiny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Vývar přecedíme k cibuli a ještě půl hodiny pomalu vaříme. Přidáme pivo.
Mezitím si nakrájíme na kostičky veku a spolu s nahrubo nakrájeným česnekem ji osmažíme na másle. Polévku dochutíme solí a pepřem a rozdělíme do misek. Každou porci posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a v troubě či pod grilem zapečeme. |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Niedziela, 14 Września 2008, 05:55 |
|
|
|
Czeskie, płynne złoto zalewa też Wyspy Brytyjskie:
Britové milují české pivo. Doma pijí hlavně Budvar
Praha - Česká republika je pivařů ráj. Se 160 litry zlatavého moku na osobu nemáme na světe konkurenci. A to další hektolitry piva vypijí cizinci, kteří do Čech přijedou.
Mezi početnou skupinku pivních fandů patří každoročně Britové, které nalákal také spisovatel a znalec českého pivního prostředí Evan Rail.
"Pivnice tu jsou na každém rohu a pivo je levnější než voda," píše ve své knize Good Beer Guide Prague. Přikládá také seznam nejlepších českých pivovarů, který překvapí nejednoho Čecha.
Co víte o Pivovarském Dvoře v Chýni, Berounském Medvědovi, či olomouckém Moritzovi? Pokud nejste místní, tak pravděpodobně málo. Přesto se tyto tři pivovary umístily v britském žebříčku nejlépe.
Světově nejznámější Plzeň obsadila až devátou příčku a první desítku uzavírá Postřižinské pivo z Dalešic.
V samotné Británii je však nejpopulárnější Budvar a roste obliba Krušovic.
"Budvar je sice dražší, ale je to skvělé pivo," shodují se britští pijáci.
Český Budvar se dokonce dostalo mezi padesát TOP značek. Další pivovary ale na ostrovech příliš nebodují. V obchodech koupíte maximálně Pilsner Urquell a v restauracích narazíte na Staropramen nebo Velkopopovický Kozel.
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/svetova-ekonomika/clanek.phtml?id =616123 |
|
|
|
|
|
|
|
Wysłano: Środa, 24 Grudnia 2014, 14:02 |
|
|
|
Piłem to piwko , polecam każdemu. Pychotka |
|
|
|
|
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.
|