Forum Dyskusyjne
Zaloguj Rejestracja Szukaj Forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne -> Hardware -> Sieci komputerowe -> Siec domowa
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
Siec domowa
PostWysłano: Czwartek, 17 Lipca 2003, 14:08 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Mate
MCS.pc.pl

Użytkownik #8

[ Osobista Galeria ]

Witam.
Mam taki problemik, a jestem, z sieci <0. Własnie instaluja mi neta radiowego. Ale w domu mam dwa kompu potzrebuję helpa jak najprościej i najtaniej zbudować router. Dodam ze ma P166 i dysk 90Mb :) Jakieś rady i praktyczne rozwiazania.

PostWysłano: Czwartek, 17 Lipca 2003, 16:21 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bzdury
Stały uczestnik
Stały uczestnik

Użytkownik #18

[ Osobista Galeria ]

jakakolwiek dystrybucja Linuksa (sam do moich serwerów używam SuSe 7.3), ustawienie IP Forwarding, Maskarada i musi działać. Jeżeli ma robić tylko za router to minimalna instalacja z pakietami sieciowymi i konfiguracja kart sieciowych.
Dysk 90MB to troszkę mało a nie wiem jak dokładnie prezentują się teraz minidystrybucje (typu Freesco, Polopirin)

PostWysłano: Czwartek, 17 Lipca 2003, 22:23 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
J@ger
n00b vip

Użytkownik #15

[ Osobista Galeria ]

polopiryna to przecie maleństwo zmiesci sie na pewno
jak nie to to zawsze jakis knoppix pozostaje (bootowalny z cd)
a najtaniej i najlepiej to router sprzetowy chyba ze koniesznie chce tego pentiuma

PostWysłano: Czwartek, 17 Lipca 2003, 22:46 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Mate
MCS.pc.pl

Użytkownik #8

[ Osobista Galeria ]

Ok.Fajnie ale mówicie do totalnego lamera. Nie chcę wydawać kasy na routera sprzetowego bo szkoda marnować taki dobry sprzęt. Moze znacie jakieś adresym gdzie można na ten temat poczytać, a może ktoś ma jakieś sprawdzone proste rozwiązania. Generalnie serwer/router bedzie chodzil non stop wiec moze byc jakaś wersja botowalna. Za cenne rady zawsze mogę sie jakoś zrewanżować... A probvlem jest w sumie gardłowy... jak wszystklo w kompie :)

PostWysłano: Czwartek, 17 Lipca 2003, 22:54 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Mate
MCS.pc.pl

Użytkownik #8

[ Osobista Galeria ]

Acha noto własnie wyszedł jescze jeden problem mianowicie nie ma sterów pod linuxa na tą kartę :( Toco mi pozostaje? Zarzucić w98 udostępnić połaczenie internetowe? albo moze WinNT ? a moze jescze coś innego poradzcie ?

Re: Siec domowa
PostWysłano: Sobota, 19 Lipca 2003, 00:32 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
bbkr
Stały bywalec
<tt>Stały bywalec</tt>

Użytkownik #22

[ Osobista Galeria ]

Wiekszosc radiowych kart sieciowych jest kompatybilna z NE2000, gdzies w watku obok opisywalem jak to ruszyc przy uzyciu aliasu.

Napisz wiecej szczegolow o tym laczu i o sposobie w jaki chcesz rozdzielac, to cos sie wykombinuje.

PostWysłano: Niedziela, 20 Lipca 2003, 00:09 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Mate
MCS.pc.pl

Użytkownik #8

[ Osobista Galeria ]

Wiec tak: lacze jest radiowe z taka fajna antena jak od satelitarnej telewizji. Karta Planet WL-8305 polaczona kabelkiem z ta anteną i wpieta w slot PCI w kompie. Syetem rozpoznaja ja jako karte sieciowa. Codo sieci to ma to byc siec dla 2 kompów. Mam Huba i zalatywilem kawalek komputera na serwer: Celeron 466 + jaka plyta + 64Mb + dysk3.2Gb Wiec w sumie sprzet taki ze da sie zaintalowac W2K. I chyba na tym postawie serwer. Najpreosciej chyba bedzie po prostu udostepnic polaczenie dla innych komputerów. Co wy na taki pomysł ? Gdyby byly stery pod linuxa to bym zrobil to pod linuxem a tak to musze z windowsa skorzystac. Jesli macie inne pomysly to proszę o rady

PostWysłano: Niedziela, 20 Lipca 2003, 17:12 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bzdury
Stały uczestnik
Stały uczestnik

Użytkownik #18

[ Osobista Galeria ]

jeżeli to jest też na chipie acx100 to tutaj ---> http://cyberbajt.pl/wiedza/raport3.shtml znajdziesz odpowiednie informacje na temat kart z tym chipem na pokładzie (przykład na karcie D-Linka)

PostWysłano: Niedziela, 20 Lipca 2003, 17:14 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Bzdury
Stały uczestnik
Stały uczestnik

Użytkownik #18

[ Osobista Galeria ]

właśnie znalazłem w pliku *.inf driverów do windowsa że jest to na acx100 więc powyższa porada powinna pomóc.

PostWysłano: Czwartek, 24 Lipca 2003, 15:01 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
tomstu
Bywalec
<tt>Bywalec</tt>

Użytkownik #171

[ Osobista Galeria ]

na początek rze winroute + jakaświnda soro jestes <0 z lan to na 100% z luxem sobie nie dasz rady pozatyum polecam moją str oraz moje forum na ten temat

PostWysłano: Niedziela, 27 Lipca 2003, 01:17 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Tirinti
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #28

[ Osobista Galeria ]

Najlepiej poprostu użyć ICS z Windows i po problemie. Router do sieci z dwoma kompami to przesada. JA mam w domu 5 w porywach do 7 kompów na ICS i działa.
A swojądrogą jakie są parametry tego łącza i jakie koszty?

PostWysłano: Sobota, 02 Sierpnia 2003, 17:48 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
tomstu
Bywalec
<tt>Bywalec</tt>

Użytkownik #171

[ Osobista Galeria ]

ICS to najgorsze i najwolniejsze rozwiazanie

PostWysłano: Sobota, 02 Sierpnia 2003, 22:26 Odpowiedz bez cytowania Odpowiedz z cytatem
Tirinti
Pro uczestnik
<tt>Pro uczestnik</tt>

Użytkownik #28

[ Osobista Galeria ]

Co rozumiesz przez najwolniejsze?

Siec domowa
Forum dyskusyjne -> Hardware -> Sieci komputerowe

Strona 1 z 1  

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  
Discover 3,383 North Pattaya hotels and places to stay, with room rates, reviews, and availability. 536 Cheap North Pattaya Hotel Deals Book your stay in Thailand at Courtyard North Pattay
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.

Forum dyskusyjne Heh.pl © 2002-2010