|
| Dziwny problem ze sprzętem |
|
|
Wysłano: Czwartek, 06 Lipca 2006, 16:27 |
|
|
|
Witam!
Mam nietypowy problem ze sprzętem. Chyba coś nie tak jest z RAM. Problem zaczął się wtedy, kiedy qumpel przywiózł do mnie psującego się kompa. Tam był wgrany Windows XP. Po zabootowaniu systemu pochodził coś około 5 min i potem się zrestartował. Potem się nie chciał włączyć. Pojawił się czarny ekran zamiast startowego. Wcisnąłem reset, to samo. Wyciągnąłem wtyczkę z gnazdka, dlaej to samo. Zdjąłem obudowę i wyciągnąłem RAMy. Pomogło komp ruszył. Windows ruszył pojawił się bootsplash i nagle mrugnął tylko bluescreen i potem już wogóle się nie uruchomił. Pomyślałem, no to format, ale i tu niespodzianka. Instalator zawiesza się na etapie sprawdzania konfiguracji sprzętowej komputera. No to spróbowałem wgrać Linuksa. Wgrał się bez problemu. Ten Linux to SuSE 9.3. I tu zaczął się problem. Wyskakuje coś takiego zamiast bootowania. Sprawdza hardware bodajże.
Kod: |
Novell NetWare Ready Firmware v.1.00 (940810)
(C) Copyrights 1991-1994 Novell, Inc. All Rights Reserved.
VIA Rihne II Fast Ethernet Adapter v.4.11 (09/04/2002)
Analyzing network Media type, this will take several seconds...
[acronym="All Correct - Wszystko w porządku"]OK[/acronym].
RPL-ROM-ADR: 000A E67A BOB3
RPL-ROM-PRO: 11
RPL-ROM-PIO: DC00
RPL-ROM-FFC: 15 (ta licza wypada różnie od 11 do 42) |
No komputer raz się włączy ok do tego monetu, raz nie tylko czarny ekran. Czasami zawiesi sie na etapie testowania pamięci. Sprawdza pamięć, skończy i tak stoi. Tam gdzie jest zwykle menorytest, jest taki oto komunikat:
Wsadziłem RAMy z mojego PCeta, ale to samo. Wsadziłem do napędu Linux LiveCD o nazwie Pentoo. System zabootował, ale pojawił się błąd:
Kod: |
<0> Kernel panic - not syncing : Attempeted to kill init! |
Na podstawie tych wszystkich błędów wywnioskowałem, że problem leży po stronie pamięci. Tylko co i gdzie zrobić.
---------------------------------------------------------
UPDATE 1:
Zapomniałem dopisać, że przywróciłem domyśle ustawienia BIOSu.
---------------------------------------------------------
UPDATE 2:
Dla pewności posprawdzałem styki, ale i to nie wiele dało. Teraz komp się uruchamia, ale staje na tym czymś od Novella. |
|
|
|
|
|
|
|
zaręczyny w wellness Ciechocinek
Kopiowanie i rozpowszechnianie materiałów w całości lub części jest niedozwolone. Wszelkie informacje zawarte w tym miejscu są chronione prawem autorskim.
|